Aktualno
StoryEditor

Zahuktava se neslaganje Stiera i Plenkovića oko Istanbulske konvencije

07. Travanj 2018.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković rekao je u subotu  kako se od političkog tajnika očekuje da bude prvi suradnik predsjednika stranke i glavnog tajnika i taj posao radi na tragu HDZ-ove politike jer, rekao je, nitko nije na funkciji samo osobno, nego je dio šireg tima.

Novinari su od Plenkovića u pauzi Izbornog sabora HDZ-ove Zajednice poduzetnika i obrtnika pitali je li se čuo s HDZ-ovim političkim tajnikom Davorom Stierom  u vezi njegove izjave i dodali da ga je Stier optužio za ucjenu.

>>>Stier: Značenje riječi ‘rod’ u Istanbulskoj u kontradikciji s biološkim činjenicama

Stier, koji se zalaže da zastupnici o Istanbulskoj konvenciji glasaju po savjesti, najavio je da će on glasati protiv, a Večernji list piše da mu je Plenković na Predsjedništvu stranke rekao da u tom slučaju više ne može biti politički tajnik stranke. Uoči sjednice je Stier, s obzirom na primjedbe da je on klerikalac, rekao da su najveći antiklerikalci vjernici koji pokušavaju slijediti Kristov nauk, a najveći klerikalci među političarima oni koji se povremeno pojave u crkvi da bi pokupili pljesak.

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković je rekao da bi Stier trebao pojasniti svoju izjavu i ako na nekoga misli neka bude eksplicitan te da to neće komentirati. Na novinarsku tvrdnju da ga je Stier optužio za ucjenu, Plenković je rekao kako je to nedopustivo i da to nije točno. "Ako je mislio na bilo koga u stranci, mora se do kraja očitovati, a aluzije i orkestrirane komentare s određenih medijskih punktova odbacujem. To nije točno, to nije stil moje Vlade ni mene osobno ni HDZ-a kako ga ja vidim, nego obrnuto," poručio je.

>>>Ad hoc inicijativa ‘Hrvatska protiv Istanbulske konvencije!’ prijavila prosvjed za 24. ožujka

"Političari trebaju slijediti političku platformu na kojoj su izabrani, zadaća parlamentarne većine je da podupire Vladine prijedloge pogotovo one osjetljive. Nismo u različitim strankama, ali možemo imati različita mišljenja," rekao je Plenković. "U HDZ-u kakvog ga vodim, dijalog, međuosobno razumijevanje,  kompromis, pa i pristajanje na različita stajališta ne znači da će netko izaći iz stranke ili da će ga netko isključiti, to nije refleks niti praksa, a kamo li ni nekakvo ucjenjivanje. Povlačimo poteze iza kojih svi možemo stati, a ne samo neki. To je bit ove rasprave i onaj tko iole razumije funkcioniranje političkih stranaka i donošenje odluka shvaća o čemu se radi," poručio je Plenković.

Rekao je kako se od političkog tajnika očekuje da bude prvi suradnik predsjednika stranke i glavnog tajnika. "On je ostao na toj funkciji i od njega se očekuje da taj posao radi na tragu HDZ-ove politike i nitko od nas na toj funkciji ne može biti samo osobno i individualno, mora biti dio šireg tima. To je bila poruka koju sam rekao članovima Predsjedništva  HDZ-a, to ćemo reći na Klubu zastupnika, a to su i ministri jako dobro razumjeli," rekao je Plenković.

>>>Od Stiera se očekuje da podnese ostavku na mjesto političkog tajnika HDZ-a – Novi list

Dodao je da mu je žao što Stier "iz nekih njemu poznatih razloga nije ostao na izuzetno važnoj dužnosti potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova za koje je imao kvalifikacije."

"Mislim da smo s postupkom ratifikacije Istanbulske konvencije išli u bit, želimo jaču zaštitu žena od nasilja u obitelji, ideološko svjetonazorska pitanja smo adresirali interpretativnom izjavom koja na ozbiljan način shvaća i prepoznaje, čuje strahove određenog dijela biračkog tijela u hrvatskom društvu i zbog toga je ta izjava tu i ona je svojevrsni tumač i vodič institucijama i tijelima hrvatske države o provedbi Konvencije na nacionalnoj razini. I stoga ako smo napravili taj napor i ako je on plod konzultacija s pravnim stručnjacima i službama Vijeća Europe iza koje stoji čvrsta politička volja Vlade da ju donosi, onda smo našli svakom dobronamjernom način da vidi da su zaštićeni i ti strahovi ako ih ima," istaknuo je Plenković.

"Ono što je važno, glasanje po savjesti ili ne po savjesti, hoćemo li dijeliti zastupnike u Klubu HDZ-a na one s malo više ili s malo manje savjesti," upitao je Plenković. U konačnici radi se  o ispunjavanju HDZ-ovog predizbornog programa i zapadne orijentiranosti Vlade i nema nikakve promjene smjera, naglasio je Plenković.

>>>Plenković HDZ-ovcima: Pročitajte Istanbulsku konvenciju, zatim donosite zaključke

Ocijenio je kako je to jedna vrsta manipulacije i demagogije koja se događaja u jednom dijelu komunikacijskog prostora kakav još nije viđen. Rekao je kako ne želi "da ona dovede ljude u situaciju da se jedna tema koja je u svakom konkretnom izričaju na samom rubu apstraknosti postaje tema koja već danima dominira". Upitao je kako to da kolege Nijemci, Austrijanci i Talijani konsenzusom usvajaju takve dokumente, pa i HDZ BiH.

Upitan o pismu kardinala Josipa Bozanića u kojem poručuje da ne treba žuriti s ratifikacijom, Plenković je odgovorio kako vode dijalog s HBK i Zagrebačkom nadbiskupijom i drugim važnim akterima u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj.

>>>Vrdoljak: Koalicija je stabilna

"Mislim da smo učinili sve u tom dijelu da razjasnimo što je bit tog dokumenta. Imamo apsurdnu situaciju da lijevoliberalna Vlada potpiše dokument i tri godine ga bez razloga ne ratificira, a istodobno nama pokreću interpelaciju .U jednom smo u apsurdnom trenutku kao stranka koja je pridonosila izradi Konvencije i sada provodi što je planirala, mislim da smo stvar adresirali, razjasnili. Tu ćemo poziciju držati, bit će rasprava konvencija će se ratificirati, a provedbom ćemo dokazati da svi oni koji imaju određene bojazni  trebaju  imati povjerenje u vlast koja je dobila povjerenje na izborima," poručio je.

Premijer Plenković rekao je u subotu i da je vladajuća koalicija stabilna, da su zajednički cilj i ambicija da obrazovna reforma bude uključiva i sveobuhvatna te da u svoj "input" moraju dati različiti politički akteri i struka i različite političke stranke.

>>>Ministarstvo odbacilo ‘medijske neistine’ o novom Obiteljskom zakonu

Mislim da su tu iskreni i HDZ-a HNS-a i drugi koalicijski partneri, rekao je Plenković novinarima u stanci  izbornog sabora HDZ-ove Zajednice poduzetnika i obrtnika.

Na upit je li (s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom) razgovarao o državnom tajniku Matku Glunčiću,  čijem se imenovanju na čelo Ekspertne radne skupine protive HNS i ministrica obrazovanja, Plenković je rekao da nisu i da to nije bila jedina tema, no da su razgovarali o nizu tema, jer se "neko vrijeme nisu vidjeli". Tema je bila cijela priprema idućega tjedna i pronaći ćemo rješenje s kojim će svi biti zadovoljni, imat ćemo funkcionalnu Ekspertnu radnu skupinu (ERS) i njegovo komplementarno djelovanje i onoga što radi Vlada  i Ministarstvo obrazovanja, najavio je Plenković.

Upitan je li ministrica Divjak "sigurna" Plenković je rekao da ona radi svoj posao, svatko ima svoj stil, želje i ambicije. U vezi obiteljskog zakona Plenković je kazao kako je ocjena struke da je postojeći zakon u nizu aspekata dosta konfuzan i da je potrebno pristupiti izradi novog. Taj se posao radi već od prošle Vlade i nastavljen je u ovoj Vladi, rekao je.

19. travanj 2024 06:34