Aktualno
StoryEditor

Zahvaljujući crnoj rupi i S-zvijezdi astronomi će testirati Einsteinovu teoriju relativnosti

10. Ožujak 2018.

U središtu galaksije kojoj pripada naš Sunčev sustav, otprilike 26 tisuća svjetlosnih godina daleko, nalazi se masivna crna rupa poznata kao Strijelac A*, piše Astronomy. S masom od oko 4 milijuna Sunca, ovaj ogroman kozmički objekt ima veliku gravitacijsku masu, a kada neki objekt, kao što je zvijezda, prolazi u blizini vanjskog ruba crne rupe njezina ogromna gravitacijska sila ubrzava kretanje zvijezde za do 30 milijuna kilometara na sat, odnosno na brzinu oko tri posto brzine svjetlosti.

>>>Znanstvenici potvrdili veze između galaksija

Nevelik broj zvijezda koje se kreću tako velikom brzinom da se nađu u blizinu Strijelca A* nazivaju se S-zvijezde. Jedna takva S-zvijezda, imena Source 2 (poznata i kao S0-2 ili S2) nakon gotovo 16 godina iščekivanja doći će iznimno blizu Strijelcu. Astronomi diljem svijeta željno iščekuju ovaj bliski susret jer je to svojevrsni strogi test Einsteinove teorije relativnosti.

Iako su prije 16 godina astronomi znali da se S2 približava Strijelcu nisu imali dovoljno precizne instrumente kojima bi promatrali gravitacijski crveni pomak u svjetlosti zvijezda. Ipak, prošlog tjedna pojavila se sumnja astronoma da je S2 zapravo binarni sustav zvijezda poput mnogih drugih S-zvijezda što bi zakompliciralo testiranje.

>>>Mliječna staza je prepuna crnih rupa

Srećom, u studiji objavljnoj početkom veljače, tim astronoma otkrio je da S2 nema značajne birnarne pratitelje koji bi mogli ometati preciznost mjerenja koja su važna za testiranje Einsteinove teorije. Prema rezultatima, čak i da S2 ima pratitelje, njihova masa je premalena da bi utjecala na testiranja.

Gravitacijski crveni pomak

Fenomen nazvan gravitacijski crveni pomak predviđa da je sila gravitacije rezultat masivnih objekata koji iskrivljuju materiju vremena i prostora, slično kako kugla bačena na trampolin iskrivljuje njegovu površinu. Kako se objekt pomiče od izvora gravitacijskog polja, stopa po kojoj vrijeme prolazi raste u odnosu na slučaj kad je objekt blizu izvora.

>>>Solarna baklja zaprijetit će Zemlji ‘vrelim dahom smrti’

S2 važna je zvijezda za testiranje gravitacijskog crvenog pomaka jer je ovo najbliži poznati pristup nekog svemirskog objekta Strijelcu. S2 će se naći u blizini od samo 17 svjetlosnih sati, što je ekvivalent trostrukoj udaljenosti između Sunca i Plutona. U orbiti S2 trebao bi nastati podrhtavanje zbog ekstremnih gravitacijskih sila Strijelca.

Astronomi će zahvaljujući ovom promatranju prikupiti podatke za usporedbu teorija koje nastoje objasniti zašto S2 nema pratitelje značajne mase.

23. travanj 2024 21:56