Aktualno
StoryEditor

Zahvaljujući projektu CeNIKS istraživači više ne trebaju odlaziti u strane institucije

27. Rujan 2018.

Projekt vrijedan 57,8 milijuna kuna predstavljen je u četvrtak na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, za kojeg je 85 posto srestava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz natječaj ‘Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja i inovacija‘.

Riječ je o infrastrukturnom projektu CeNIKS – Centar za napredna Istraživanja Kompleksnih Sustava koji će osuvremeniti Fizički odsjek tog fakulteta kapitalnom opremom i povećati njegovu regionalnu konkurentnost. Sredstvima projekta će se modernizirati sedam postojećih laboratorija, te uvesti dva nova koja će, osim studentima PMF-a, biti dostupni i drugim institucijama, ali i poslovnom sektoru.

>>>Župan Anušić: EU fondovi su ‘besplatni novci’ i naša je obveza u njima sudjelovati

- Dugo se u Hrvatskoj nije dogodila ovakva investicija, tako da se ovim projektom stvara iskorak u znanosti u čemu PMF ima jako veliku ulogu. Vjerujem da će u budućnosti biti još ovakvih projekata, a njihov uspjeh bit će ključan argument da projekte u ovakvom iznosu financiramo i u budućnosti, kazao je Tome Antičić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Pritom je dodao kako uz znanstvenu infrastrukturu u Hrvatskoj treba poboljšati opći sustav kvalitete znanosti i obrazovanja.

>>>Radeka: Gospodarstvo je izašlo iz krize, upravljanje sustavom znanosti i visokog obrazovanja nije

Zahvaljujući ovom projektu i novoj modernoj opremi istraživači PMF-a, ali i drugi znanstvenici, više neće morati putovati u inozemstvo kako bi u prijateljskim institucijama provodili istraživanja jer će vrhunsku opremu imati na raspolaganju u Hrvatskoj čime će se znatno unaprijediti veze između znanosti i industrije, rečeno je na predstavljanju projekta.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

24. travanj 2024 07:06