Aktualno
StoryEditor

Zahvaljujući Trumpu i Brexitu cijena investicijskog zlata i dalje raste

12. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Nakon izjave britanske premijerke Therese May da njezina zemlja nije zainteresirana da zadrži pristup jedinstvenom europskom tržištu, te nakon prvih javnih istupa novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, cijena zlata krenula je put oblaka. Investicijsko zlato, koje se često koristi kao sredstvo plaćanja u trenucima globalne i financijske nesigurnosti, tako je poskupjelo za 0,2 posto, pa jedna unca ovih dana vrijedi maksimalnih 1,187.61 dolara.

- Pred nama su prve press konferencija Donalda Trumpa, pa je tržište malo nervozno - rekao je za Reuters financijski stručnjak Georgette Boele.

>>>FOTO: Moro & Kunst predstavili zlatnu polugu vrijednu pola milijuna eura

Zlato je iznimno osjetljivo na promjenu visine interesne kamate, što povećava oportunitetni trošak posjedovanja imovine vezane uz druge instrumente financiranja, poput kredita ili hipoteke, jer se u takvim situacijama nastoji ojačati dolar. Najveća potražnja za zlatom došla je od Kineza.

- Zlato se ponaša poput prevrtljivog siječnja. S jedne strane tu su zahtjevi za zlatom iz Kine, s druge reakcija na Donalda Trumpa od strane investitora koji su krenuli u kupovinu - kaže stručnjak za dragocjene metale tvrtke Marex Spectron, David Govett.

U Hrvatskoj se interes za kupnju zlata očituje  u dolasku Austrian Minta, tvrtke za investicijsko zlato i srebro, poznate po novčićima s motivima Bečke filharmonije.

16. travanj 2024 10:28