14. listopad 2018.

Zaklada Adris izdvaja tri milijuna kuna za projekte i stipendiste

Za projekte i stipendiste iz programa Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota u novom, 12. natječajnom ciklusu Zaklada Adris dodijelila je više od tri milijuna kuna.

"Kao i prethodnih godina, i u ovom natječajnom ciklusu zamjetan je rast broja prijava iz područja Znanje i otkrića. Potvrda je to da je Zaklada Adris postala prepoznatljiva i važna u znanstvenoj zajednici i hrvatskom društvu uopće", istaknuo je predsjednik Zakladne uprave Korado Korlević te izvijestio da je na ovogodišnji natječaj pristiglo više stotina prijava.

U skladu s prioritetima, mjerilima i načinom dodjele sredstava za programe i stipendije propisanih pravilnikom Zaklade Adris, Zakladna je uprava, na prijedlog zakladnih vijeća, podržala vrijedne znanstvene i kulturne projekte te izvrsne učenike i studente pa je tako odabrano 10 znanstveno-istraživačkih projekata i dodijeljeno 15 novih stipendija.

>>>Adris objavio neuništivo izvješće

Uz to, i ove će godine biti omogućen nastavak stipendiranja onim stipendistima koji su nastavili postizati izvrsne rezultate. Ukupno će za projekte i stipendije iz programa Znanje i otkrića ove godine biti izdvojeno više od 1,4 milijuna kuna.

Godina 2018. proglašena je Europskom godinom kulturne baštine, pa je i Zaklada Adris u ovom natječajnom ciklusu posebnu pozornost posvetila projektima iz područja Baštine.

Izabrano je 11 projekata među kojima je i projekt za očuvanje i promociju hrvatskoga jezika kao temelja hrvatskog identiteta i projekt za zaštitu važnih povijesnih lokaliteta, vrijednih zbirki i ostavština. Nastavlja se i potpora projektima obnove i revitalizacije starogradskih jezgri.

>>>Hanfa odobrila Adris grupi preuzimanje HUP-a Zagreb

Devet projekata odabrano je iz područja Stvaralaštvo te sedam projekata iz područja Ekologija. Zaklada će dodijeliti i 13 donacija iz područja Dobrota. Zaklada Adris u 12. natječajnom ciklusu ukupno će dodijeliti 3.015.000,00 kuna. Potpuni popis dobitnika sredstava u ovom natječajnom ciklusu Zaklade Adris bit će objavljen u dnevnom tisku i na web stranici www.adris.hr u utorak, 16. listopada.

U Zakladi ističu kako su, uključivši i ovaj donacijski ciklus, dosad dodijelili gotovo 44 milijuna kuna.

"Kao što je istaknuo predsjednik Uprave Adris grupe, Ante Vlahović, izvrsnost, a ne prosječnost, inovativnost i važnost za opće dobro ključni su u odabiru projekata koje podupire Zaklada Adris. Popis dosadašnjih primatelja sredstava Zaklade uključuje brojne fakultete hrvatskih sveučilišta, zavode i institute, kliničke bolničke centre uz direktnu pomoć najpotrebitijima u našem društvu i dr. Posebno valja istaknuti 320 odobrenih stipendija za izvrsne učenike srednjih škola, studente na preddiplomskom i diplomskom te polaznike poslijediplomskog i doktorskog studija u zemlji i svijetu. Za financiranje Zaklade Adris, Adris grupa izdvaja jedan posto dobiti ostvarene u prethodnoj godini", ističe se u priopćenju.