Aktualno
StoryEditor

Zaklada vojne solidarnosti pružit će potporu zaposlenima u obrambenom sektoru

10. Svibanj 2018.

Putem Zaklade vojne solidarnosti, Ministarstvo obrane omogućit će potporu zaposlenicima obrambenog resora pri svim oblicima stradavanja i ugrožavanja njihovog socijalnog statusa, ali i pružanje financijske pomoći članovima njihovih obitelji, proučio je u četvrtak potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nakon što je Vlada na sjednici donijela Strateški pregled obrane i prijedlog zakona o Zakladi vojne solidarnosti uputila u Sabor na prvo čitanje.

>>>Krstičević: Hrvatska spremna ponuditi nadzor zračnog prostora Albaniji

‘Djelatne vojne osobe prilikom obavljanja svojih zadaća izložene su opasnosti i mogućnosti stradavanja, što ostavlja posljedice za obitelj i zajednicu te nameće potrebu pružanja potpore u rješavanju nastalih problema‘, rekao je Krstičević te naglasio da će MORH putem Zaklade vojne solidarnosti omogućiti potporu zaposlenicima obrambenog resora.

‘Bez zadovoljnih vojnika nema ni pobjedničke Hrvatske vojske pa će upravo zato Ministarstvo obrane nastaviti raditi na poboljšanju uvjeta života i rada naših djelatnika, vojnika, dočasnika i časnika‘, poručio je.

Osnovna imovina Zaklade vojne solidarnosti je 100.000 kuna koje će na račun Zaklade uplatiti Ministarstvo obrane. Predlaže se da se Zaklada financira iz prihoda od imovine, darovnica te da može ostvariti prihode i iz dobiti trgovačkih društava u državnom vlasništvu.

>>>Krstičević ‘persona non grata’ u Srbiji

Naime, sukladno prijedlogu zakona o Zakladi vojne solidarnosti, prihodi Zaklade bit će i od dragovoljnih novčanih priloga zaposlenika u obrambenom resoru, temeljem njihove pisane izjave, od prihoda stečenih putem donacija i aktivnosti kao što su, primjerice, organiziranje dobrotvornih koncerata, prodaja tiskovina i drugo.

Ministar Krstičević u priopćenju je naglasio i važnost donošenja Strateškog pregleda obrane koji daje konkretne smjernice za djelovanje sastavnica obrambenog resora.

>>>Krstičevića primaju u Ratnu školu slavnih kopnene vojske SAD-a

‘Strateški pregled obrane predlaže nastavak postupnog povećavanja izdvajanja za obranu, uvažavajući fiskalne i ekonomske mogućnosti, prema ciljanom iznosu od dva posto BDP-a te povećanje udjela troškova opremanja i modernizacije u obrambenom proračunu‘, rekao je i naglasio da je povećanje izdvajanja za obranu u 2017. i 2018. osiguralo nastavak provedbe strateških projekata i stvorilo pretpostavke za jačanje obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske.

19. travanj 2024 03:38