03. lipanj 2017.

Zaključak Brdo-Brijuni: Jačanje regionalne suradnje bez ‘nacionalističke i zapaljive retorike‘

Proces reformi i približavanja svih zemalja jugoistoka Europe treba ubrzati i biti u stalnom fokusu Europske unije koju će integracija svih tih zemalja upotpuniti i ojačati, stoji u izjavi summita Brdo-Brijuni koju su u subotu predstavili predsjednici Slovenije Borut Pahor, Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović te Njemačke Frank-Walter Steinmeier.

Deklaracija je donesena na Brdu kod Kranja, na plenarnom godišnjem zasjedanju lidera jugoistočne Europe iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Albanije koji su uključeni u slovensko hrvatsku inicijativu Proces Brdo-Brijuni. Potrebno je nastaviti političku i gospodarsku suradnju, navodi se u izjavi.

>>> Stier tvrdi da granični prijepor neće smetati suradnji Slovenije i Hrvatske, Pahor zabrinut

Zemlje regije pozivaju se da se suzdrže od "nacionalističke i zapaljive retorike" i da je izbjegavaju u odnosima između država i u odnosima unutar država. Umjesto toga treba poticati suradnju i dijalog, stoji u izjavi.

Njemački predsjednik Steinmeier sudjelovao je na summitu  kao gost iz najjače članice EU-a koja vodi i komplementarnu "berlinsku inicijativu", usmjerenu na jačanje regionalne suradnje. Proces Brdo-Brijuni pokrenule su 2013.  godine Hrvatska i Slovenija u svrhu jačanja suradnje i povjerenja u regiji, te ubrzanja puta prema EU onih država koje još nisu u EU.

Slovenski mediji ocijenili su da je i samo održavanje sastanka velik uspjeh jer okuplja lidere zemalja od kojih su neke politički nestabilne. Otkrivaju da se ove godine summit održava u Sloveniji iako je kao domaćin bila predviđena Makedonija iz koje je prije skoro dva mjeseca došla molba da se izabere drugo mjesto s obzirom na krizu koja je nedavno kulminirala i ovih dana završena formiranjem nove vlade.

>>> Crna Gora najviše napredovala, Rusija usporava Srbiju na putu u EU

Slovenski diplomatski izvori upozorili su da unatoč europskoj perspektivi koja je obećana zemljama u regiji koje još nisu članice skorašnji ulazak nije izgledan zbog Brexita i drugih problema EU-a, no da treba jačati povjerenje i dijalog na području zapadnog Balkana, inzistirati na potrebnim reformama, ali i rješavanju otvorenih pitanja koje među državama još postoje.

Susret  na Brdu kod Kranja u okviru slovensko-hrvatske inicijative za Steinmeiera je prva mogućnost da se u funkciji predsjednika Njemačke sretne s Aleksandrom Vučićem koji prvi put u inozemstvu nastupa u funkciji predsjednika Srbije. Slovenski mediji podsjetili su da Vučićev prethodnik Tomislav Nikolić nije bio osobito aktivan na međunarodnom planu, a da odnosi starog srbijanskog predsjednika s kolegama u susjedstvu nisu bili najbolji.