Aktualno
StoryEditor

Zakon o pomorskom dobru regulirat će 20 tisuća nelegalnih mulova i lukobrana

01. Kolovoz 2018.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priprema zakon o pomorskom dobru koji bi trebao stati na kraj ilegalnoj gradnji i urediti granice pomorskog dobra, piše Novi list.

>>>Promjene pomorskog zakonodavstva, koncesije za plažu bez natječaja, mini legalizacije

Objekti koji predstavljaju infrastrukturu, nelegalno su izgrađeni, ali nemaju rješenje o rušenju Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, ucrtali bi se u katastar te bi ostali u općoj uporabi.

Ministarstvo procjenjuje da je takvih objekata duž hrvatske obale oko 20 tisuća, odnosno oko 150 takvih objekata po jedinici lokalne samouprave.

Riječ je o velikom broju mulova, manjih pristana, lukobrana i sličnih objekata infrastrukture, koji su izgrađeni kroz godine i dosad se nisu katastarski evidentirani i u osnovi predstavljaju nelegalne građevine.

Velik dio takvih građevina u lošem je stanju i predstavlja opasnost za sigurnost ljudi, a nije ih moguće održavati s obzirom na to da nisu legalni. Prema važećem Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, pomorskim dobrom upravlja, vodi brigu o zaštiti i odgovara Republika Hrvatska neposredno ili putem jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno jedinica lokalne samouprave. U slučaju kakve nesreće na pomorskom dobru uzrokovane neodržavanjem istoga za štetu odgovara država, jedinica lokalne odnosno regionalne samouprave.

>>>DHT: Osniva se posebni inspektorat za pomorsko dobro

Nepoznato je koliko je objekata koji neće moći biti legalizirani, primjerice kuća za odmor, apartmana, terasa koji su završile na pomorskom dobru ili privatnih dvorišta.

25. travanj 2024 06:18