Aktualno
StoryEditor

Žalac: Lani na otocima otvorena 121 tvrtka, to su dobri pokazatelji

26. Listopad 2018.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac rekla je u petak na Hvaru da se već od 2020. godine očekuje pokretanje novih projekata za tzv. pametne otoke te je kao primjer navela izgradnju električnog trajekta, desalinizaciju vode, omogućavanje energetske neovisnosti otoka, smještanje otpada u kružno gospodarstvo i sl.

Žalac je u petak u Hvaru, nakon sjednice Vlade na kojoj je prihvaćen konačni prijedlog zakona o otocima, rekla da je i sadašnji Zakon o otocima pridonio poboljšanju uvjeta za život na otocima.

"Lani se otvorila 121 tvrtka na hrvatskim otocima, a to su dobri pokazatelji. Uvjerena sam da ćemo zajedničkim koordinacijskim radom, svi resori u Vladi i na regionalnoj i lokalnoj razini raditi na dobrobit otočana te odgovoriti na izazov da svi građani imaju jednak tretman", rekla je Žalac.

>>> Marić: Vlada odlučila ‘aktivirati’ državnu imovinu na otocima vrijednu 200 milijuna kuna

Potpore gospodarstvu, prometna i međuotočna povezanost, poboljšanje prometne infrastrukture - što je na otocima veliki problem, jačanje zadrugarstva i pomoć EU fondova mjere su koje će najviše pridonijeti razvoju, rekla je Žalac.  Istaknula je da se na otocima provode 64 projekta novcem iz EU fondova, vrijedna 1,5 milijarda kuna.

Najavila je i projekt za "pametne samoodržive otoke". "Pametni otok se uz korištenje odgovarajućih alata i inovativnih rješenja razvija ekološki, društveno, tehnološki i ekonomski održivo, gradeći pritom kružno gospodarstvo i povećavajući samodostatnost i otpornost na klimatske promjene", rekla je Žalac.

Kao primjer navela je izgradnju električnog trajekta koji manje šteti okolišu, svrstavanje otpada kao resursa kroz kružno gospodarstvo, projekt desalinizacije vode i energetsku neovisnosti otoka. Dodala je da će se "mapirati svi hrvatski otoci, detaljno analizirati na terenu i predložiti novi projekti za financiranje".

"Očekujem da ćemo već 2020. godine biti u potpunosti spremni i krenuti s realizacijom novih projekata", dodala je.

>>> EIB i MRRFEU traže projekte pametnih gradova i otoka

Stari zakon iz 1999. godine dosad je ostvario rezultate, rekla je Žalac, dodajući da je na otocima sedam tisuća stanovnika više u odnosu prema zadnjem popisu stanovništva. Izrazila je nadu da će novi popis stanovnika pokazati kako ih ima i više.

"Sigurno su mjere starog zakona, a sada i novoga koji će se donijeti do kraja ove godine, polučio rezultate te da ćemo imati sve veća kapitalna ulaganja u otoke", rekla je Žalac.

19. travanj 2024 02:54