20. ožujak 2017.

Žalac: Odabrano je pet pilot područja za početak procesa decentralizacije

- Ministarstvo je prepoznalo važnost proaktivnog djelovanja na negativne trendove kao što su ograničen razvojni potencijal, siromaštvo i demografski gubitak u područjima RH koji zaostaju u razvoju te je odabrano pet pilot područja za testiranje novog pristupa i početak procesa decentralizacije kroz Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, pojasnila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u ponedjeljak u vukovarskom hotelu Lav na prestavljanju rezultata dvaju projekata tehničke pomoći Ministarstvu regionalnoga razvoja u svrhu pripreme Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima i izradu intervencijskih planova gradovima Beli Manastir uključujući Dardu, Benkovac, Petrinja i Vukovar.

>>>Ministrica Žalac: Decentralizacijom ćemo omogućiti ravnomjeran razvoj hrvatskih regija

Jačanje gospodarstva i nova radna mjesta

Po njezinim riječima, gradovi Beli Manastir, Benkovac, Knin, Petrinja, Vukovar i općina Darda dobili su priliku sudjelovati u Programu kao pilot područja, a maksimalna predviđena alokacija po gradu iznosi oko 23 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda.

- Sto dvadeset milijuna eura iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali govori sve o tome što ova Vlada namjerava napraviti na ovom području, a to je jačanje gospodarstva i otvaranje radnih mjesta, sve u sklopu Projekta Slavonija, kazala je Žalac.

>>>Florian grupa: Spremni smo izgraditi tvornicu u Vukovaru i zaposliti 500 radnika, čekamo odluku

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je namjera vukovarskih gradskih vlasti iz projekta financirati društveno-obrazovni centra Dunav, koji bi se nalazio u nekadašnjem hotelu Dunav, te radnički dom u Borovu naselju. Po riječima gradonačelnika Belog Manastir Ivana Doboša, dobivena sredstva jedini baranjski grad iskoristit će za unaprijeđenje života građana, sporta, te poslovanja malih i srednjih poduzetnika za koje je izdvojeno 5 milijuna kuna.

Kninske gradske vlasti sredstva će utrošiti za revitalizaciju rijeke Krke i kninske tvrđave, najavio je v.d. gradonačelnik Grada Knina Nikola Blažević.