20. veljača 2018.

Žalac: Svjetska banka predstavila operativni program za oporavak i razvitak istočne Hrvatske

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac izjavila je u utorak kako se, u sklopu Projekta ‘Slavonija, Baranja i zapadni Srijem‘, planira izrada posebnog regionalnog operativnog programa za područje istočne Hrvatske u čiju će se izradu uključiti stručnjaci Svjetske banke.

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Svjetske banke u utorak je održana ‘Rasprava o regionalnoj strategiji i prioritetima za angažman (2018.-2021.) Svjetske banke u Projektu, Slavonija, Baranja i Srijem‘. Uz nazočnost ministrice Žalac, čelnika lokalne samouprave i poduzetnika s područja slavonskih županija, predstavnici Svjetske banke predstavili su mogućnosti gospodarskog i poljoprivrednog oporavka i razvitka Slavonije, Baranje i Srijema kako bi se postigao ujednačen i održiv razvoj svih krajeva Hrvatske.

>>>Za razvoj potpomognutih područja osigurano 60 milijuna kuna u prvom kvartalu

Žalac je kazala kako su prošle godine sa Svjetskom bankom započeti razgovori o toj suradnji, s obzirom da su njihovi stručnjaci već surađivali s nadležnim Ministarstvima. Pojasnila je kako se sklopu Projekta ‘Slavonija‘, iz postojećih nacionalnih operativnih programa, želi razviti poseban regionalni operativni program, koji  bi obuhvatio županije na istoku Hrvatske, a sredstva bi se izravno dodjeljivala na temelju prioriteta jedinica regionalne i lokalne samouprave. Želimo stvoriti program koji bi bio namijenjen prioritetima, koje će svojim razvojnim strategijama definirati županije, općine i gradovi, dodala je ministrica.

Izvijestila je kako je dosadašnjim aktivnostima, u sklopu projekta ‘Slavonija‘, ugovoreni projekti vrijedni 4,4 milijarde kuna, što je 24 posto od ciljanog iznosa, s čime su u Ministarstvu iznimno zadovoljni.

>>>Ministrica Žalac potpisala 8 ugovora za EU projekte vrijedne 115 milijuna kuna

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako Svjetska banka može puno pomoći u gospodarskom razvoju Slavonije, a osječka dogradonačelnica Žana Gamoš kazala je kako su za budućnost toga područja vrlo bitni razvoj prehrambene industrije, informacijske i računalne tehnologije, kvalitetnija ulaganja u poljoprivredu i turizam te brža i veća iskoristivost EU fondova.

U priopćenju nakon radionice, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije podsjetilo je da je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pokrenut kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Sredstva za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i energetiku osigurana su u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine, navodi se.