Aktualno
StoryEditor

Žalac: Uskoro će preko pola Hrvatske imati status potpomognutog područja

24. Studeni 2017.

- Velik propust je napravljen što se nije slušalo regionalne uprave. 14 godina provela sam u županijskoj upravi i svjedok sam da se nas nije ništa pitalo pri donošenju strategija i zakona. Želim okrenuti priču tako da se pita sve gradonačelnike, župane i poljoprivrednike, zapravo sve one koji trebaju kreirati razvoje u svom sektoru i prema tome definirati kakvu Hrvatsku želimo u narednim vremenima, kazala je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac na konferenciji 48 sati.

>>>G. Marić: Strategija je mobilizirati i aktivirati svu državnu imovinu

Žalac je sudionicima konferencije ukazala na to da će se u saborskoj proceduri uskoro naći prijedlog nacrta Zakona o strateškom planiranju i upravljanju razvojem, koji je od velike važnosti za okupljene gradonačelnike i poduzetnike s obzirom na to da će sukladno njemu biti uspostavljena strateška baza razvojnih projekata na nacionalnoj i regionalnoj razini te će se u skladu s tim idejama i projektnim dokumentacijama planirati aktivnosti razvoja na temelju lokalnih i regionalnih potreba.

>>>Otvorena konferencija 48 sati – Turk: Udruga gradova želi poslati poruku da je partner građanima

- To je prvi puta u 26 godina da Hrvatska ima jedan takav zakon. Imamo preko 150 nacionalnih strateških dokumenata te preko 1700 lokalnih i regionalnih strategija. Zapravo se s takvom količinom stateških dokumenata ne može upravljati, objasnila je Žalac koja se nada da će idućeg tjedna nacrt tog zakona odobriti Vlada te da će biti izglasan do kraja godine.

Idućeg petka na sjednici Vlade u Osijeku bit će predstavljen i konačan prijedlog nacrta Zakona o regionalnom razvoju.

- Tu je važno naglasiti da koristimo novu metodologiju indeksa razvijenosti, koja je puno pravednija i imat će osam razreda. Praktički će preko pola Hrvatske imati status potpomognutog područja, a tim mjerama ujedno odgovaramo na demografske izazove, kaže Žalac koja je pritom istaknula da se radi i na Zakonu o razvoju Grada Vukovara, odnosno izuzimanju od državnih potpora za taj grad, kako bi se ubrzala obnova i razvoj grada te da se očekuje mišljenje o tom izuzeću od Europske komisije.

>>>48 sati: Primjeri dobre prakse za ‘građanski proračun’ i uređenje obalnog pojasa

Spomenula je još i Zakon o otocima u sklopu kojega će se redefinirati procjena za otočnu ljestvicu razvijenosti te istaknula da su u tijeku pripremne radnje za Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godinu koju bi Sabor trebao usvojiti do 2019.

- Tu trebamo konsenzus svih političkih stranaka i svih dionika razvoja i da se svi složemo s time što Hrvatska treba raditi u svakom sektoru u sklopu specijalizacije regija.

>>>48 sati: Kako do većih prihoda nakon ukidanja Poreza na nekretnine

Navela je i kako će se raditi na uklanjanju neopravdane klasifikacije na kontinentalnu i jadransku Hrvatsku zbog koje poduzetnici mogu dobiti samo 40 posto ili 35 posto potpore za projekte i EU fondova. Pregovara se s Europskom komisijom kako bi se ta klasifikacija 2020. promijenila.

>>>FOTO: 48. sati – Okrugli stol o razvoju i održivosti turističkih destinacija

- Takvom regionalnom politikom poduzetnici u razvijenim područjima u Turskoj mogu ostvariti i do 90 posto potpora, ne vidim zašto to Hrvatska ne bi mogla, ispričala je ministrica izrazivši zadovoljstvo što se iz EU fondova u proteklih godinu dana podignula razina odgovaranja za 400 posto u odnosu na protekle tri godine, a raspisivanjem natječaja iskorišteno je 47 posto cijele alokacije od 10,7 milijarde eura koliko Hrvatska ima na raspolaganju. Dodala je kako se pokušava otkloniti pogreške kako bi se moglo dodijeliti što više alokacija, a radi se na komunikaciji s lokalnim i regionalnim upravama kako se ne bi raspisivali natječaji koji ne odgovoaraju potrebama ‘na terenu‘.

Kuščević: Cilj Vlade je kreiranje politike odozdo prema gore

Ministar uprave Lovro Kuščević također je istaknuo kako je cilj Vlade kreirati politiku odozdo prema gore istaknuvši redovite polugodišnje sastanke župana i ministara.

- Sabor mora čuti što vas tišti, koja rješenja predlažete i mora to implementirati u zakonske akte, rekao je Kuščević dodavši kako su sinergija poduzetništva i politike kao i regionalni razvoj preduvjeti gospodarskog razvoja. Ponovio je i kako Hrvatska nije jaka koliko su jaka četiri regionalna centra, nego koliko je jako njezino najmanje selo, općina ili grad.

Dotakao se i jednog od medijski najeksponiranijih zakona iz svog resora, jučer usvojenog Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, koji će ubrzo u saborsku proceduru te razložio najvažnije izmjene.

[caption id="attachment_306323" align="aligncenter" width="750"] Lovro Kuščević[/caption]

- Nije to ni lex šerif, ni lex faraon ni lex Bandić, kako su to saborski zastupnici nazvali, a mediji prenijeli i stvorili određenu sliku u javnosti. To je zakon za koji vjerujemo da će popraviti rad jedinica lokalne samouprave, a naročito da će napraviti bolju komunikaciju između predstavničkog i izvršnog tijela. Tim prijedlogom zakona obvezali smo čelnika predstavničkog tijela da preda proračun, do sada toga nije bilo, rekao je Kuščević te objasnio kako će se umanjiti mogućnost da građani pate zbog toga što se političari ne mogu dogovoriti.

- Kritičari su govorili da izmjene nisu potrebne s obzirom na to da se odvije svega 50 izvanrednih izbora godišnje, što je trošak od 5 milijuna kuna koji neće značajnije oštetiti državni proračun. Međutim, ne bih se s time složio. Uvrste li se u računicu kolika je šteta što se projekti unutar tih devet mjeseci u jedinicama lokalne samouprave nisu realizirali, dolazi se do mnogo većih brojki koji sežu do 50 milijuna kuna, objašnjava Kuščević.

26. travanj 2024 13:49