Aktualno
StoryEditor

Žalac: Uskoro kreće izrada Nacionalne razvojne strategije do 2030.

12. Prosinac 2017.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac kazala je u utorak kako je u idućoj godini u planu izrada Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030. godine kako bi se odredili smjerovi i strateški ciljevi zemlje.

- Želimo odrediti smjerove i strateške ciljeve da se nikada više ne dogodi da Republika Hrvatska ne zna što treba raditi u operativnim programima, kazala je Žalac na forumu ‘EU fondovi za europsko poduzetništvo‘. Dodala je kako je planirano trajanje izrade Strategije do kraja 2019., a dotad će se održati velik broj predavanja, radionica i tematskih konferencija na tu temu.

>>>Žalac: Trčećim korakom stižemo članice EU u korištenju fondova; Pelješki most završit ćemo u roku

Žalac je istaknula i kako se promicanjem poduzetništva te podupiranjem kapaciteta malog i srednjeg poduzetništva dugoročno želi ostvariti povoljno poslovno okruženje, kontinuirani razvoj i rast malih i srednjih poduzeća, veća inovativnost tih poduzeća te im omogućiti bolji pristupi financiranju.

Napominjući kako je poduzetništvo temelj gospodarskog razvoja kazala je i kako se kontinuirano radi na pojednostavljenju procedura kako bi se poduzetnicma omogućio lakši pristup sredstvima iz EU fondova.

- Hrvatskoj je u financijskom razdoblju 2014. do 2020. na raspolaganju preko 10,7 milijardi eura iz EU fondova, a u našem operativnom programu već smo stavili na raspolaganje 1,8 milijardi kuna bespovratnih sredstava, zajednički sa Ministarstvom gospodarstva, upravo za gospodarstvo i poduzetništvo. Taj prioritet unutar našeg operativnog programa je najbolji kada analiziramo apsorpciju sredstava, kazala je ministrica Žalac.

>>>Žalac pozvala naciju na kreiranje sveobuhvatne strategije razvoja RH do 2030.

Tu su još, kako je rekla, i financijski instrumenti od 2 milijarde kuna koji su stavljeni na raspolaganje zajedno s HBOR-om i HAMAG-om. To je novi mehanizam u ovoj financijskoj perspektivi čime se otvaraju mogućnosti od preko 6,5 milijardi kuna za poduzetništvo, a ti projekti nose oko 5000 novih radnih mjesta.

- Postoji veliki prostor da i u idućoj godini, kada budemo radili izmjenu operativnog programa, još dodatna sredstva alociramo za gospodarstvo, dodala je Žalac.

Na novinarski upit koliko je poduzetnicima problematično doći do sredstava, Žalac je kazala kako to ovisi o tome kakav je natječaj i kakvi su prijavljeni projekti.

- Ali, nekako mi se čini da ovi financijski instrumenti koji idu putem mikrokredita u HAMAG-u, i ovaj dio koji smo sa HBOR-om potpisali od 220 milijuna eura koji se stavljaju na raspolaganju poduzetnicima, ide brže. Za bespovrana sredstava poduzetnicima je prilično teško aplicirati, no oni su to u stanju, kazala je.

>>>Projekt od 35,6 miljuna eura za osuvremenjivanje riječkog prometnog čvora, stigle četiri ponude

Organizator Foruma je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU s ciljem informiranja poduzetnika i poljoprivrednika o aktualnim mogućnostima financiranja poduzetničkih projekata iz fondova i programa EU.

Na forumu će biti održane panel rasprave o mogućnostima i ograničenjima financiranja poduzetničkog i poljoprivrednog sektora, kao i tzv. ‘business to business‘ sastanci poduzetnika i konzultanata za EU fondove te sastanci s predstavnicima tijela u sustavu upravljanja i kontrole EU fondova u Republici Hrvatskoj.

Također, sudionicima će se predstaviti iskustva uspješnih poduzetnika koji su svoje poslovanje unaprijedili uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova.

22. travanj 2024 23:36