Aktualno
StoryEditor

Žalac: Zakon o strateškom planiranju donijet će preokret u načinu upravljanja državom i javnom upravom

13. Srpanj 2017.

U Hrvatskoj postoji preko 140 strateških dokumenata na nacionalnoj razini i preko 1000 istih takvih strategija na lokalnoj i regionalnoj razini. Oni se prečesto ne provode, preklapaju se, nepovezani su, ne postoji mjerljivost njihove učinkovitosti i nejasna je odgovornost za njihovo neprovođenje. Sve to uskoro će se promijeniti, naglasila je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, na predstavljanju Zakona o strateškom planiranju i upravljanja razvojem. Nacrt Zakona, koji je do kolovoza u javnoj raspravi, donijet će, rekla je Žalac, preokret u načinu upravljanja modernom državom i kompletnom javnom upravom na razini cijele Hrvatske.

>>> Žalac: Do kraja godine planiramo povući 13 milijardi kuna za ‘oživljavanje Slavonije’

- Potreba za ovakvim krovnim zakonom koji bi uspostavio desetogodišnju strategiju razvoja države i uskladio sve instance na svim razinama postoji dugi niz godina i konačno je dostupan. Cilj zakona jest odrediti dugoročnu razvojnu politiku Hrvatske te je uskladiti sa državnim i lokalnim proračunima i projektima za koja se traži financiranje iz EU fondova -naglasila je Žalac dodavši kako je osnovna intencija ovog rješenja država koja je i sposobna i učinkovita.

Na okruglom stolu o novinama u sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Anto Bajo iz Instituta za javne financije istaknuo je kako ovaj zakon nije niti nov niti revolucionaran, no dugoročno strateško planiranje dosad nije bilo jedan od Vladinih prioriteta.

>>> Žalac u Dubrovniku potpisala dva ugovora iz područja zdravstva vrijedna 25,9 milijuna kuna

- Ovo je rješenje dobar korak ka utvrđivanju tih prioriteta kakve imaju sve moderne države, a posebno je bitno utvrditi ključne dionike koji će raditi na provedbi i kontroli strateških ciljeva - rekao je Bajo.

Ivica Mudrinić iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost smatra da je naš najveći problem što od osamostaljenja do danas nismo odredili kuda kao država idemo i kako do tamo stići, te je izrazio nadu kako će ovaj zakon i na ta pitanja konačno dati suvisle odgovore.

23. travanj 2024 18:14