17. svibanj 2018.

Zanki: Nedostatak inovativne kulture je najveća prijetnja energetskim tvrtkama

Potrebna je suradnja industrije u cijelosti da bi se digla na razinu ‘smart industrije‘. Mi možemo imati pametne IT tvrtke koje će kreirati nešto inovativno, ali treba postojati suradnja cijelog ekosustava da bi se cijela industrija podigla na višu razinu, poručio je Slavko Vidović, predsjednik uprave Infodoma na konferenciji 4. industrijska revolucija.

Nadovezujući se na prethodnog predavača, Maxa Lemkea, Vidović je nadopunio njegovu tezu o umjetnoj inteligenciji i njezinoj ovisnosti o podacima rekavši da je umjetna inteligencija bez podataka kao automobil bez goriva; jednostavno ne ide.

>>> ‘Ili ćemo se prilagoditi ili ćemo biti žrtve revolucije’: Započela je konferencija 4. industrijska revolucija

Istaknuo je i neka od ključnih pitanja u provođenju digitalne transformacije: Koliko se zapravo sistematski radi na digitalnoj transformaciji? Što moramo učiniti da digitalna transformacija ubrza gospodarski razvoj i kreira nova radna mjesta? Je li kritično za zadržavanje mladih u zemlji modernizirati poduzeća i radna mjesta? Koje su sključne sposobnosti za pokretanje digitalne transformacije i koji su ključni koraci u tom procesu?

Jednu od bitnih značajki digitalne transformacije koja će imati velik utjecaj na ekosustave, Vidović je sažeo tezom: možemo li kroz prediktivnu analitiku predvidjeti što će se dogoditi i možemo li kroz preskriptivnu analitiku vidjeti što će u datom trenutku trebati učiniti.

Ekosustavi na razini poduzeća, i na razini čitavih industrija, postali su ključni faktor uspješnosti digitalne transformacije, odnosno apsorpcije digitalnih tehnologija i 4. industrijske revolucije, zaključio je Vidović.

>>> Štefanić: Industrija 4.0 je prilika da nadoknadimo sve što smo propustili u zadnjih 25 godina

Transformacija suradnje u ekosustavu kroz virtualne zajednice između proaktivnih sveučilišta, inovativnog gospodarstva i pametne javne uprave, u fokusu je Smart Industry inicijativa. Na jednoj strani primjena umjetne inteligencije i tehnike eksperimentiranja postali su ključ za razvoj inovacija, a na drugoj strani digitalne platforme su temelj za digitalizaciju i OTT servise sa globalnim dosegom, istaknuo je.

Zanki: Nećemo postići industriju 4.0 bez energetike 4.0

Industrija i energitika moraju biti u korak jedni s drugima kako bismo bili učinkoviti, rekla je Vlasta Zanki, direktorica HEP ESCO-a na seminaru pod nazivom Od Industrije 4.0 do Energetike 4.0.

-Nećemo postići industriju 4.0 bez energetike 4.0. Bez sigurne i efikasne opskrbe energentima, nema industrije.

Govoreći o rizicima koji prijete energetskim tvrtkama danas, Zanki je naglasila da je to manjak inovacije.

-Nedostatak inovativne kulture je najveća prijetnja energetskim tvrtakama koje posluju već dugi niz godina i zapošljavaju velik broj ljudi, poručila je.

>>>Vollmar: U digitalizaciji hrvatskog i njemačkog gospodarstva nema razlike, treba početi što ranije

Zanki se osvrnula na budućnost energetskog sektora i ustvrdila da slijede velike promjene u pristupu usmjerenom na prodaju električne energije.

-Razvoj energetskog sektora sve više će se udaljavati od tradicionalnog pristupa orijentiranog prodaji električne energije te ustupati mjesto iznalaženju održivih rješenja i poslovnih modela namijenjenih sve zahtjevnijim kupcima kao i ulaganju u inovativni i integrirani pristup tržištu.

Pritom, kazala je, fokus će biti na optimizaciji elektroenergetskih mreža i obnovljivih izvora energije, pohrani energije, pametnim brojilima i sigurnosti mreže, internet-of-things i pametnim gradovima i zgradama.

Istaknula je i da HEP i FER grade prve pametne zgrade, prvi takav primjer u Hrvatskoj.