22. veljača 2018.

Zapisnik Feda sugerira inflaciju, povećanje cijene novca

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom jer je ulagače zabrinuo rast prinosa na državne obveznice na najviše razine u četiri godine nakon objave zapisnika s nedavne sjednice američke sredšnje banke.

Dow Jones skliznuo je 166 bodova ili 0,67 posto, na 24.797 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,55 posto, na 2.701 bod, a Nasdaq indeks 0,22 posto, na 7.218 bodova.

>>>Crobexi pali, moguća nestabilnost cijelog tržišta

Na sjednici krajem siječnja čelnici američke središnje banke ostavili su kamatne stope nepromijenjene, no jučer objavljeni zapisnik s te sjednice pokazao je da su sve uvjereniji da će trebati povećati cijenu novca jer jačanje gospodarstva potiče rast inflacije.

Nakon objave zapisnika Feda prinosi na američke 10-godišnje državne obveznice porasli su na 2,95 posto, novu najvišu razinu u četiri godine.

Zapisnik srušio dionice

Odmah nakon objave tog zapisnika cijene su dionica porasle, no kasnije su izgubile sve te dobitke i zaronile u negativno područje.

"Zapisnik je pokazao da čelnici Feda nisu previše zabrinuti oko inflacije, što predstavlja ugodnu glazbu za uši ulagača, stoga su prvotno dionice ojačale. Međutim, tada su shvatili da je to zapisnik sa sjednice Feda od kraja siječnja, a da je u međuvremenu objavljeno izvješće o snažnom rastu zaposlenosti i plaća, što je potaknulo rast inflacije. Stoga je entuzijazam ulagača splasnuo", objašnjava Michael Arone, strateg u tvrtki State Street Global Advisors.

>>>Wall Street kao Agrokor

Nakon objave zapisnika Feda prinosi na američke 10-godišnje državne obveznice porasli su na 2,95 posto, novu najvišu razinu u četiri godine.

A viši prinosi štete tržištima dionica jer bi mogli dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz dionica i uložiti ih u obveznice.

Nakon objave zapisnika Feda, trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 93,5 posto izgleda da će Fed na sjednici u ožujku povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a ove se godine očekuje daljnje povećanje kamata u tri, a možda i četiri navrata.

Strah od inflacije

Nedavno je upravo strah od jačanja inflacije i povećanja kamata izazvao oštar pad cijena dionica. U međuvremenu tržište se djelomično oporavilo, zahvaljujući naznakama ubrzanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i zarada kompanija.

>>>Nagovještaj inflacije u SAD-u trese tržišta navikla na stvaranje novca

Trenutačno je S&P 500 indeks u minusu više od 5 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu dosegnutu 26. siječnja.

Hoće li se nastaviti oporavak tržišta ili slijedi daljnja nestabilnost, ovisi među ostalim o prinosima na američke državne obveznice, koji se kreću na najvišim razinama u četiri godine.

Zbog povećane mogućnosti rasta kamata, jučer su najviše pale cijene dionica u nekretninskom sektoru, 1,8 posto. Tome je pridonio i podatak o neočekivanom padu prodaje postojećih kuća u SAD-u siječnju.

>>>Mencinger: Najbolje bi bilo da ECB novostvoreni novac podijeli direktno građanima

Sektori koji su osjetljiviji na kretanje kamata, kao što su komunalni i telekomunikacijski, također su pali više od 1 posto.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,48 posto, na 7.281 bod, a pariški CAC 0,23 posto, na 5.302 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,14 posto, na 12.470 bodova.