16. ožujak 2018.

Započela je dvodnevna konferencija o greenfield investicijama

Iskustva ulagača i jedinica lokalne samouprave u planiranju i realizaciji greenfield ulaganja kao i pregled strateških izazova, politika i propisa donosi dvodnevna konferencija ‘Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost‘ koja je jutros počela u Medulinu.

Konferencija u organizaciji Lidera i Centra za razvoj i upravljanje (CIRU) okupila je na panel-diskusijama i izlaganjima u Arenaturistovu hotelu Park Plaza Belvedere poduzetnike te javne dužnosnike i stručnjake koji bi im svojim angažmanom, odnosno korisnim savjetima mogli pomoći u realizaciji projekata tog najpoželjnijeg i najzahtjevnijeg oblika ulaganja.

>>>Tipurić: Nužno je promijeniti niz segmenata kako bi Hrvatska podignula razinu konkurentnosti

Jedan od izlagača prvog dana konferencije je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji će jutros odmah nakon pozdravnih govora organizatora i domaćina govoriti o strateškim izazovima u energetskoj politici. Nakon ministra će o investicijima u energetskom sektoru kao zamašnjaku gospodarskog razvoja izlagati Frane Barbarić, predsjednik uprave HEP-a i iznijeti iskustva najvećeg igrača na domaćem tržištu električnom energijom.

>>> Danas u Hrvatskoj: Greenfield investicije 2018. - Kako snovi postaju stvarnost

Greenfieled investicije u energetskom seketoru tema su i prve panel-diskusije, na kojoj će uz ostale sudjelovati Marko Jurčić, izaslanik i savjetnik za gospodarstvo predsjednice RH.

Poslijepodnevni dio sjednice otvara načelnik općine Medulin Goran Buić koji će godinu dana nakon što je lanjska konferencija iznjedrila Medulinske preporuke, zaključke kojima se otkrivaju zapreke i predlažu aktivnosti, govoriti o tome što je pokrenuto, a što napravljeno u njegovoj općini na krajnjem jugu Istre koja je po modelu javno-privatnog partnerstva počela realizirati velike greenfied-investicije.

>>>Ćorić: Smanjenje uvoza i povećanje izvoza – nova energetska strategija do kraja 2018.

Gost konferencije je i Tomislav Boban, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine, a poslijepodnevna panel-diskusija donosi poduzetnička iskustva iz prakse u realizaciji greenfield ulaganja.

U dva dana trajanja konferencija će donijeti prikaz uloge greenfied ulaganja u razvoju gospodarstva kao i prijedlog rješenja kako prevladati zapreke i potaknuti novi investicijski ciklus.

>>>Barbarić: Kapitalne investicije u energetici mogu izravno doprinijeti rastu BDP-a

Konferencija će izgraditi mostove između relevantnih činitelja, doprinijeti unapređenju institucijskog okvira i potaknuti na dijalog kako bi se prevladali problemi i izgradile strateške smjernice.