Aktualno
StoryEditor

FOTO: Započela je konferencija SAS Analytics Day

15. Svibanj 2019.

Nakon Budimpešte, Beča, Bratislave, Praga i Beograda, konferencija SAS Analytics Day započela je i u Zagrebu. Na konferenciji sve prisutne očekuje cjelodnevni program na kojemu će se razni stručnjaci kroz različite pristupe i područja dotaknuti teme kvalitetne, učinkovite i svrsishodne obrade i upotrebe (različitih) baza podataka, umjetne inteligencije, strojnog učenja, digitalne transformacije, upravljanja rizicima i drugo.

Konferenciju je otvorio Miloš Đurković, direktor SAS-a za Adriatic regiju.

- Na ovoj konferenciji ćemo zajedno proći aktualne događaje i promjene kako bi pokazali kako možemo unaprijediti vaše poslovanje. Svjedoci smo 4. industrijske revolucije gdje je digitalno društvo, digitalna ekonomija, digitalni posao. Kako je prva pokretna energijom iz ugljena tako se četvrta industrijska revolucija napaja iz podataka. Pitanje je jesu li svi ti podaci dobri i korisni? Rekao bih da nisu. Trenutno smo svjedoci ogromne količine podataka koji su generirani iz raznih izvora, ali samo pravi podaci i kada se ti podaci primjenjuju na pravi način daju kompanijama konkurentnu prednost i omogućava tvrtkama da budu agilnije, a cijelom društvu da bude sigurnije i bez barijera – zaključio je i otvorio konferenciju Đurković.

[caption id="attachment_385103" align="aligncenter" width="750"] Miloš Đurković na otvorenju konferencije SAS - Analitycs Day, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Nakon popularnog Ćire i njegovih sedam faktora uspjeha, program je postao nešto ozbiljniji kada je Paul Gittins, Principal Business Solutions Manager u SAS-u, otvorio predavanje o primjeni umjetne inteligencije u stvarnom svijetu. Na podosta dugom i stručnom predavanju osvrnuo se na važnost analitike u poslovanju, ali i na važnost prikupljanja podataka. Pričao je o raznim izazovima s kojima se danas susreću svi oni koji rade s podacima, te je predstavio i neke mogućnosti SAS platforme.

Asmir Musić, voditelj zagrebačkog ureda SAS-a, kazao je u uvodu kako SAS platforma prisutna u 73 zemlje u kojima se također koriste i cloud rješenja.

- Cloud je postao motor digitalne transformacije. Moramo biti svjesni da tvrtke koje su krenule prije desetak godina su krenule direktno iz clouda. Mi ovdje imamo drugačiju situaciju, ali današnja perspektiva nije hoće li se ići u cloud ili ne, pitanje je u koji će se ići i u kojem smjeru kazao je Musić.

U nastavku predavanja predstavio je mogućnosti SAS-ovog clouda i ponude koje nude putem ove platforme i ‘oblaka.

19. travanj 2024 17:49