Aktualno
StoryEditor

Započela konferencija kojoj je cilj ‘pametna‘ Zagrebačka županija

30. Studeni 2017.

U zagrebačkom hotelu Internacional počela je u četvrtak konferencija „Transformacija Zagrebačke županije u pametnu županiju“, u organizaciji Zagrebačke županije, Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju i poslovnog tjednika Lider. Primarni cilj konferencije je predstaviti značaj i važnost digitalne transformacije Zagrebačke županije u skladu s konceptom pametne županije. Također, konferencija će dati osnovne smjernice za učinkovitu transformaciju sukladno Strategiji razvoja informacijsko-komunikacijske tehnologije na području Zagrebačke županije do 2023. godine - Pametna županija. Glavna poruka ove konferencije je „i ja se mogu promijeniti“.

Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, otvorio je konferenciju istaknuvši da je na putu ostvarenja tog cilja koji bi se trebao realizirati u narednih pet godina.

>>> Konferencija ‘Transformacija Zagrebačke županije u pametnu županiju’

- Kako bi se u razdoblju od pet godina Zagrebačka županija transformirala u pametnu županiju, nužno je uložiti u unapređenje procesa i nove informacijske i komunikacijske sustave, a sve s ciljem razvoja učinkovitih usluga za građane i gospodarske subjekte u županiji. Ono što nam je posebno bitno je razvoj širokopojasnog interneta za područje cijele Zagrebačke županije kao osnovne infrastrukture za transformaciju Zagrebačke županije u pametnu županiju, rekao je Kožić.

Pametna županija pretpostavlja umreženo stanovništvo, umrežene IT sustave (što uključuje usluge i podatke), umrežene senzore i druge uređaje kojima se prati okoliš i njihovo međusobno djelovanje kako bi se buduće odluke donosile na temelju aktualnih i preciznih informacija. Ova strategija donosi niz prijedloga čijim bi se usvajanjem i provedbom osigurali adekvatni infrastrukturni uvjeti za implementaciju pametnih rješenja.

Preduvjeti za to uključuju razvoj komunikacijske infrastrukture za širokopojasni pristup internetu na području cijele Županije, unapređenje procesa javne uprave s ciljem podizanja efikasnosti, razvoj temeljnih registara i IT sustava za podršku pružanju usluga, korištenje nacionalne IKT infrastrukture (e-Građani i e-Poslovanje), a sve s ciljem uspostave otvorene vlade koja građanima omogućava veće sudjelovanje u politici i donošenju odluka.

Strategija donosi niz projekata i mjera čijom provedbom bi se pozitivno utjecalo na strateške ciljeve Županije kao što su veća konkurentnost gospodarstva, bolji uvjeti za život i efikasnija javna uprava.

Dodjela priznanja zlatnim inovatorima: Grunner pametni bicikl i 3D znanstvena podmornica

U sklopu konferencije dodijeljena su priznanja zlatnim inovatora s međunarodnog sajmu inovacija IENA 2017. Nurnberg. Priznanja je uručio župan Kožić, a zlatni inovatori su i Ivan Golubić s GRUNNER pametnim električnim biciklom te Srednja strukovna škola Samobor, Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike Samobor, odnosno učenici Josip Oroz, Lovro Stipanović, Martin Sokolović  i mentor i profesor Ivan Vlainić, koji su dobili zlatnu medalju za 3D znanstvenu podmornicu.

25. travanj 2024 09:25