Aktualno
StoryEditor

Započeo deseti Dan velikih planova: Deranja tvrdi da Vlada ograničava gospodarski rast

26. Rujan 2018.

BDP nam i dalje raste u skladu s vladinim očekivanjima, a nedovoljno s očekivanjima poslodavaca, riječi su Gordane Deranje, predsjednice HUP-a, kojima je započela deseta, jubilarna Liderova konferencija Dan velikih planova u hotelu Westin u Zagrebu. Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, zahvalio se okupljenima na rekordnoj posjeti na desetom Danu velikih planova.

- Konačno imamo ministra gospodarstva koji ima iskustva iz realnog sektora pa je o nekim stvarima s njime lakše razgovarati. Ali to znači da imamo i veća očekivanja od njega.

Prva konferencija održana je 2008. godine podsjetio je Šajatović, i to je bilo vrijeme kad je svijet i Hrvatsku zahvatila jedna od najvećih recesija. Pokazalo se da će uspjeh biti i preživljavanje tvrtki. Prije smo imali dovoljne proizvodne kapacitete, ali potražnje nije bilo. U deset godina došli smo do toga da je potražnja velika, ali imamo nedostatak kadra.

>>> Deranja: Previše filozofiramo, uvijek nešto najavljujemo, a ne provodimo i zato ne rastemo

- Glavni generator rasta BDP-a u idućoj godini bit će osobna potrošnja, zatim investicije pa izvoz – dodao je Šajatović predstavljajući rezultate ankete koju je među poslovnjacima proveo Lider.

BDP nam i dalje raste u skladu s vladinim očekivanjima i nedovoljno s očekivanjima poslodavaca. Ide se u drugi val poreznih promjena, s nekima smo zadovoljni, ali općenito smo razočarani jer smo očekivali veće rasterećenje kako bismo mogli povećati plaće. Imamo problem s radnom snagom, radnici nam odlaze, a u nekim industrijama radnika nema ni za lijek – rekla je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

Apetiti se nigdje ne smanjuju, svi žele da se s manje sredstava posluje bolje i efikasnije, upozorila je Deranja i istakla da rast gospodarstva ostaje limitiran u svojim dosezima zbog ograničenja koje postavlja Vlada.

Činjenicu što reforma nema, pripisala je na dušu svim ‘politikama‘ pojasnivši kako nedostatak strukturnih promjena nije samo odgovornost ove, nego i prethodnih vlada, te uprava na lokalnim i nacionalnim razinama. Dodala je su i za trenutnu situaciju odgovorni i sindikati koji podržavaju status quo.

>>> Plenković: Porezna reforma ide u smjeru rasterećenja 

- Zašto nemamo rast BDP od 4-5 posto? Jer propuštamo vrijeme da ovo vrijeme općeg rasta propuštamo da rastemo koliko bismo mogli. Znamo da će kriza doći, samo ne znamo gdje i kada. Zato trebamo raditi sada kad je situacija bolja, da se pripremimo za teže godine. Treba nam horizont veći od jednog izbornog ciklusa. Ove godine nas je na to upozorio Uljanik. Štetu ne plaćaju političke opcije, nego svi građani – upozorila je Deranja i dodala da bi se poduzetnici u 2019. trebali pouzdati sami u sebe i ne očekivati ništa od politike.

S tim se sentimentom složio i Marko Jurčić, izaslanik Predsjednice RH koji je poželio da državna politika postane sve manja tema na ovakvim konferencijama, već da u prvi plan prijeđu poslovni planovi.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

19. travanj 2024 03:23