Aktualno
StoryEditor

FOTO: Započeo sedmi Susret guvernera i bankara regije

15. Ožujak 2019.

Mediji su se našli pred izazovom digitalne revolucije prije nekoliko godina i dosta loše prošli, a s tom se prijetnjom bankarski sektor suočava sada, primijetio je na otvaranju sedmog Susreta guvernera i bankara regije Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera. Dodao je da će bankarski sektor po tom pitanju bolje proći od medija jer ima regulatora koji će im vjerojatno malo pomoći u tom izazovu.

Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović istaknuo je poboljšanje investicijske klime kao jedan od prioriteta Hrvatske udruge banaka, koja se iz tog razloga fokusirala na povećanje pravne sigurnosti i jasnijeg regulatornog okvira, a okupljene je pozdravio i predsjednik Uprave Erste Banka Christoph Schoefboeck.

Glavne teme ovogodišnjeg, 7. susreta guvernera i bankara regije su “FinTech: Kako tehnološke inovacije mijenjaju svijet bankarstva” te “Investicije u jugoistočnoj Europi i uloga banaka”. Susret guvernera i bankara regije organizira poslovni tjednik Lider, a partner je Hrvatska udruga banaka.

Sedmi Susret guvernera i bankara regije održava se u Savudriji. Neformalnim druženjem započeo je sinoć, a nakon uvodnih govora i službenog otvorenja Susreta sudionike danas očekuju dva iznimno zanimljiva okrugla stola koja će okupiti vodeće regionalne bankare i guvernere, ali i ekonomske stručnjake.

Uvod u prvi okrugli stol bit će predavanje bivše guvernerke Izraelske središnje banke Karnit Flug, a potom će se raspravljati o fintec izazovima. Okrugli stol moderirat će ugledni ekonomski stručnjak Velimir Šonje, a okupit će okupit će guvernera HNB-a Borisa Vujčića, guvernera Banke Slovenije Boštjana Vaslea, guvernerku Narodne banke Makedonije Anitu Angelovsku Bezhosku, guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića te viceguvernerka Centralne banke BiH Želimiru Raspudić.

Potom će Šonje ponuditi odgovore na pitanja zašto su stope investicija relativno niske u jugoistočnoj Europi i što stoji iza dobrog plasmana nekih država regije, poput Makedonije i Kosova, na Doing Business ljestvici kao uvod u drugi okrugli stol koji će moderirati Milan Deskar Škrbić iz HNB-a, a u raspravi će sudjelovati predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman, Jelena Galić iz AIK banke, Mario Henjak iz Gorenjske banke, Zrinka Živković Matijević iz Raiffeisenbanka te član Uprave Addiko banke Dubravko Mlikotić.

25. travanj 2024 18:21