Aktualno
StoryEditor

Zaposleni penzići: Broj umirovljenika na tržištu rada povećan za čak 40 posto

23. Ožujak 2019.

Čak deset posto umirovljenika više radilo je u siječnju na pola radnog vremena nego u studenome prošle godine. U siječnju je tako, prema podacima Hrvatskoga zavoda za mirovinskog osiguranje (HZMO), na pola radnog vremena uza zadržavanje prava na isplatu cjelokupne mirovine radilo 5514 umirovljenika. U HZMO-u smatraju da je za taj veliki skok zaslužna mogućnost uvedena s prvim danom 2019. prema kojoj i oni u prijevremenoj mirovini mogu raditi na pola radnog vremena zadržavajući mirovinu.

Jednako tako treba naglasiti da je u odnosu na siječanj prošle godine broj umirovljenika na tržištu rada povećan za čak 40 posto. Samo u godinu dana na tržište se vratilo 1584 umirovljenika, što jasno govori koliko Hrvatskoj nedostaje radne snage. Koliko će ih se sljedećih mjeseci, posebno tijekom turističke sezone, vratiti na posao, u HZMO-u ne žele nagađati.

Da će broj umirovljenika na tržištu rada još rasti, dokazuje i sve više oglasa kojima se vrbuje baš takva radna snaga. Spar Hrvatska, čiji je predsjednik Uprave Helmut Fenzl, koji je umirovljenicima prvi ponudio zaposlenje, sad ih poziva i na sezonski rad u trgovinama na moru. Kampanjom kojom privlači nove zaposlenike umirovljenike poziva ih i Konzum.

18. travanj 2024 02:39