Aktualno
StoryEditor

Zašto afera lažni SMS-ovi nije naškodila HDZ-u?

07. Listopad 2018.

Proteklih mjeseci HDZ-ovci su puku vječno željnom senzacija priredili mnoštvo zanimljivih sadržaja, koje smo umjesto na kazališnim daskama, možda prikladnijem mjestu za predstave ovakvog tipa, imali priliku pratiti na televiziji i medijima.

>>>SDP pao najniže od 2004. godine – podržava ga tek 18 posto glasača

Prvo je Darko Milinović pokušao izvršiti "autobus revoluciju" kada je s grupom svojih Ličana dogibao do Zagreba i pred vratima stranačke središnjice tražio garanciju da će se izbori za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije održati po planu. On je taj pothvat nazvao sastankom, no oni zarobljeni u zgradi na Trgu žrtava fašizma (o, prikladnog li imena!), ispred koje se iskrcalo četiri puna autobusa Ličana pjevajući Oj Hrvatska mati, sigurno bi za taj "sastanak" mogli koristiti neku drugu riječ. Nema šale s Milinovićem, zna se, nakon fotosešna za Globus u kojem je pokazao mišiće.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=-wjn40PhStA[/embed]

Nakon toga, zabavljao nas je Milijan Brkić. U njegovom slučaju već se pokazalo da je pero jače od mača, kada je u 47. godini diplomirao kriminalistiku, no u skladu s modernim vremenima tu funkciju preuzeo je mobitel, točnije SMS. Brkićev ugovor s Vragom, pardon, Vargom, tek treba ispitati DORH.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=u_XiVfqMAiw[/embed]

Sva ta događanja ni najmanje nisu naštetila rejtingu HDZ-a, dapače, on bilježi rast, pokazuje istraživanje CRO Demoskopa.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom listopada, HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni pobjednik, s izborom od 27,5 posto (prema 27,2 posto iz rujna). Rast potpore stranci na vlasti nisu omeli događaji u brodogradilištima niti afera s lažnim SMS-ovima, pokazalo je istraživanje. S druge strane SDP je zabilježio novi najniži rezultat i sada ima podršku od 17,7 posto prema 18,1 posto iz rujna.

Kako sve to komentirati? Amerikanci, u koje se mnogi iz redova HDZ-ovaca vole ugledati i diviti im se, sve sagledavaju kroz termin ‘entertainment value‘, pa ako se vodimo prema tome, čini se da HDZ ima uspješnije strategije zabavljanja birača od svojih protivnika.

>>>HDZ-u i Živom zidu porasla popularnost, SDP-u i Mostu pala

Vodimo li se prema poznatoj uzrečici rimskog pjesnika Juvenala - Kruha i igara - koja je vrlo primjenjiva u slučaju opće apatije hrvatskog biračkog tijela, rezultate istraživanja možemo još bolje shvatiti.

Dok je za igre zadužen HDZ, hranu pokriva Živi zid. Ta je stranka trenutno na trećem mjestu, kazuje istraživanje, s izborom od 12,4 posto. Rezultati im očito padaju, 12,7 posto imali su u rujnu, 13,2 posto u kolovozu, 13,4 posto u srpnju i 13,1 posto u lipnju. Pa ipak je sezona jagoda, kojima su građanstvo hranili krajem svibnja, prošla.

19. travanj 2024 04:42