Korona i biznis
27. siječanj 2018.

Zašto profesionalni investitori ne ulažu u kriptovalute?

Gotovo ne postoji osoba koja do sada nije čula nešto o kriptovalutama. Velika zainteresiranost za kriptovalute je malim ulagačima u sjenu bacila veliki rast US i EU dionica i dioničkih indeksa, koji se trenutno nalaze na povjesnim vrhuncima.

Dok mali i neiskusni investitori masovno ulažu u kriptovalute, veliki ulagači drže se podalje od toga. Zašto?

Znaju li oni nešto što ostali ne?

Pri ulasku u bilo kakvu investiciju treba znati dvije stvari: koliki je mogući rizik i kolika je moguća zarada. Mali ulagači u kriptovalute zanemaruju veliki rizik i oscilacije u cijeni digitalnih valuta, koje niti jedan iskusni investitor ne želi. Pad vrijednosti portfelja od 40% ili 50% u samo nekoliko dana, nije ozbiljna investicija.

”Visokorizično ulaganje u kriptovalute stavilo je u drugi plan ulaganje u CFD na indekse koji su trenutno na povjesnim razinama.” – Dr.Sc. Saša Ivanović, direktor zagrebačke podružnice britanske brokerske kuće Admiral Markets UK Ltd.

Admiral Markets UK Ltd s uredom u Zagrebu, u svojoj ponudi uz kriptovalute ima i valutne parove, CFD-ove na US i EU dionice, dioničke indekse, zlato, naftu i druge instrumente. Iako u zadnjih nekoliko mjeseci bilježe značajan porast trgovanja s CFDima na kriptovalute, većina klijenata drži se i dalje CFD-ova na njemački indeks DAX30 i ZLATO, jer ti instrumenti zadnjih nekoliko godina bilježe stabilan rast koji premašuje rast većine investicijskih fondova.

Kriptovalute, Indeksi, Dionice, Forex – u što ulagati uz Admiral Marketsa?

Ulaganje u kriptovalute zvuči primamljivo, ali tu su i druge mogućnosti koje, iako nemaju godišnji rast od 1000%, pružaju vrlo kvalitetan investicijski izbor. Neki od zanimljivih financijskih instrumenata su CFDi na dionički indeks DAX30, ZLATO, dionice tvrtki kao što su Apple, Google i veliki broj valutnih parova. U konačnici sve ovisi o visini rizika koju netko želi prihvatiti. Naravno, što je veći rizik to je veća potencijalna zarada ali i gubitak stoga bi trgovci trebali uzeti u obzir uporabu alata za upravljanje rizikom prije trgovanja.

>>>Bitcoin u tri godine prerastao najveće ‘mjehure’ u povijesti

Financijska poluga

Svi smo čuli za pojedince koji su se trgujući na financijskim tržištima obogatili preko noći. To su uspjeli napraviti uz pomoć financijske poluge koju Admiral Marketsa pruža klijentima. Primjer, želite trgovati sa CFDima na ZLATO, gdje je poluga 1:500. To znači da možete trgovati sa do 500 puta većim iznosima nego što imate na računu. Ako imate 1.000€, onda možete maksimalno kupiti ili prodati CFD-ove na ZLATO u iznosu od 500.000€ (CFD na kriptovalute ide do 1:5).

Najlakše je shvatiti to kao kredit od brokera koji investitoru služi za trgovanje, a kao dodatni benefit Admiral Markets klijentima pruža zaštitu od negativnog stanja računa tako da ne možete izgubiti više nego što ste uplatili. Moramo naglasiti da korištenje prekomjerne poluge, uz prednosti, sa sobom nosi i rizik, tj. koliko god možete zaraditi, tako možete i izgubiti novac.

Platforme za trgovanje

U današnje je vrijeme pristup financijskim tržištima postao dostupan svima, a odvija se preko specijaliziranih trgovačkih platformi. Admiral Markets svojim klijentima pruža platforme koje mogu instalirati na kompjuter ili na pametni telefon i jednostavno krenuti s investiranjem.

>>>Nastala iz šale kriptovaluta dogecoin sada vrijedi više od milijardu dolara

Važnost edukacije

Prilikom investiranja, prvo je potrebno temeljito se educirati. Bez kvalitetne edukacije, pravilnu investicijsku odluku je teško donijeti. Zbog toga Admiral Markets u svome uredu u Zagrebu na tjednoj bazi održava edukacije koje polaznicima daju uvid u svijet investiranja i ukazuju na osnovne stvari koje svaki investitor treba znati prije nego što se odluči na trgovanje.