Aktualno
StoryEditor

Zašto vrh HDZ-a skreće u ideološke prijepore?

02. Prosinac 2018.

Nakon kraćeg zatišja na ideološkoj sceni vratili smo se prijeporima povezanima s pobačajem i istospolnim vezama. Čini se da je afera sa SMS-ovima iznervirala šefa HDZ-a Andreja Plenkovića. Jer, koliko god mu nove činjenice daju prostora za smečiranje u unutarstranačkom nadigravanju (‘ova afera čini se sve gorom, i to zahtijeva daljnje korake‘), treba voditi računa i o rejtingu.

Pa zato u prvi plan dolazi pouzdana stranačko-ministarska pješadija: ministrica obitelji Nada Murganić i ministar zdravstva Milan Kujundžić. U saborskoj je proceduri zakon o udomiteljstvu prema kojem istospolni parovi neće moći biti udomitelji, čemu se protivi koalicijski partner HNS. Nema veze, čak ako taj zakon i ne prođe u Saboru, bolje da se talasa o tome nego o SMS raskolu u HDZ-u.

Slično vrijedi za Kujundžićevo povjerenstvo za pobačaj u kojem su članovi mahom protivnici pobačaja i zasigurno će donijeti vrlo restriktivne i konzervativne preporuke. Nije najvažnije hoće li se to ikada pretočiti u praksu, samo neka to bude važnija tema od SMS-ova, koje bi Plenković najradije riješio  u tišini.

17. travanj 2024 20:33