Aktualno
StoryEditor

Zastupnici pritišću Theresu May da Velika Britanija ostane u carinskoj uniji s EU

26. Travanj 2018.

Britanski zastupnici pojačali su u četvrtak pritisak na premijerku Theresu May zbog njezine strategije za Brexit, kritizirajući njezino protivljenje da Velika Britanija ostane u carinskoj uniji s EU-om.

Donji dom britanskog parlamenta usvojio je neobvezujući prijedlog koji poziva vladu da dogovori "učinkovitu carinsku uniju" s EU-om nakon Brexita, čemu se May protivi.

Carinska unija jedno je od ključnih pitanja u raspravi o Brexitu i pobornici izlaska iz EU-a osjetljivi su na bilo kakvu sugestiju da bi Britanija mogla ostati u takvom savezu s Unijom.

>>>Nova referendumska kampanja za sporazum o uvjetima izlaska V. Britanije iz EU

Ministar unutarnjih poslova Amber Rudd morao je pojasniti Mayinu nedavnu izjavu u kojoj je navodno sugerirala da vlada još razrađuje svoju politiku prema carinskoj uniji.

May je kasnije ponovno naglasila da je stajalište njezine vlade da Britanija treba izići iz carinske unije kako bi mogla neovisno pregovarati o sporazumima o trgovini s drugim zemljama.

Pobornici Brexita smatraju da bi ostanak u bilo kakvom europskom savezu sveo Britaniju na status "vazala".

>>>Farage: Brexit je u opasnosti da ga zaustavi establišment

Neki konzervativni zastupnici smatraju, međutim, da bi Mayino inzistiranje na izlasku iz jedinstvenog tržišta i carinske unije moglo izolirati zemlju i naštetiti joj.

Proeuropski zastupnici ohrabrili su se nakon što je gornji dom parlamenta, Dom lordova, također doveo u pitanje to njezino stajalište, koje neki njezini kritičari smatraju nepotrebnom crvenom linijom i koje bi moglo dovesti do ponovne uspostave tvrde granice s Irskom.

Europski dužnosnici također im idu na ruku, poručujući da će ponuditi Britaniji čvršće odnose ako ostane u carinskoj uniji.

>>>Nakon Brexita, Hrvatska i još 7 istočnoeuropskih članica EU povećat će uplate u proračun Unije

No May i njezini ministri ne žele popustiti. Njezin glasnogovornik kazao je da Britanija ne planira ostati u carinskoj uniji niti joj se pridružiti nakon Brexita. "Napuštamo li carinsku uniju? Odgovor je kategorički da", rekao je.

18. travanj 2024 02:36