Aktualno
StoryEditor

Zastupnici se vraćaju u saborske klupe, na dnevnom redu 127 točaka

19. Rujan 2018.

Hrvatski sabor u srijedu započinje jesenje zasjedanje, a zastupnike, koji se nakon dvomjesečne stanke ponovno vraćaju u svoje klupe, čeka obiman dnevni red na kojem je već sada 127 točaka.

Sjednica će trajati do 31. listopada, nakon čega slijedi stanka, a Sabor s radom nastavlja 14. studenoga sve do ustavne stanke 14. prosinca.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković  ističe kako zastupnike očekuje intenzivan rad, s obzirom da je iz vlade došlo dosta zakonskih prijedloga.

>>>Sabor: Zbog izostanaka zastupnici u godinu dana platili 40.000 kuna kazni

- Vjerujem da ćemo raditi dobro i konstruktivno, te da ćemo popraviti ocjene koje po istraživanju imamo od naših građana, poručio je Jandroković.

S obzirom da će do ustavne stanke biti dvije sjednice zastupnici će tako dva puta imati priliku na saborskom ‘aktualcu‘ postavljati pitanja premijeru i članovima vlade.

Na sutrašnjem Aktualnom prijepodnevu, kojim započinje saborska sjednica, bit će 38 zastupničkih pitanja. Prvi je na redu HRAST-ov Hrvoje Zekanović, a slijede ga dva SDP-ovca - Mihael Zmajlović i Željko Jovanović, dok će zadnje pitanje imati priliku postaviti HDZ-ov Mato Čičak.

Porezna i mirovinska reforma

Pred zastupnicima bi se uskoro trebala naći porezna, ali i mirovinska reforma, a prvog radnog tjedna na dnevnom redu je 12 zakonskih prijedloga u prvom čitanju. Među njima je i onaj o lučkim kapetanijama, vježbenicima u pravosudnim tijelima, poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, otocima, potpomognutim ali i brdsko-planinskim područjima, fiskalnoj odgovornosti, uzgoju domaćih životinja, morskom ribarstvu...

>>>Započela obnova dotrajalih prostorija Sabora vrijedna gotovo milijun kuna

Predsjednik Sabora Jandroković najavljuje i kako će se rasprava o premijerovu godišnjem izvješću o stanju u društvu i radu vlade vezati za dvogodišnjicu vlade, u prvoj polovici listopada.

I izvan sabornice moglo bi biti burno s obzirom da bi se predstojećih dana trebalo konačno razriješiti pitanje čelnog čovjeka Kluba zastupnika SDP-a, a moguće je i formiranje još nekih saborskih klubova nezavisnih zastupnika.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

 

24. travanj 2024 14:48