Aktualno
StoryEditor

Zatajni Palantir prediktivnim tehnologijama otkriva budućnost CIA-i, Pentagonu i Wall Streetu

06. Kolovoz 2017.

Palantir, tvrtka Petra Thiela koja se pod pokroviteljstvom CIA-e bavi istraživanjem podataka, izbrusila je tehnike predviđanja zločina tijekom pobuna u Iraku. Iste metode sada prodaje policiji, što bi moglo dodatno zategnuti ionako napete odnose policije i javnosti, prenosi The Guardian.

>>>Obavještajni prodor: Kinezi u dvije godine eliminirali dvadesetak špijuna CIA-e

U filmu Minority report Tom Cruise glumu policijskog službenika u odjelu za prevenciju zločina u losanđeleskoj policiji. Koristeći predosjećanja osjetilnih mutanata pod nazivom "pre-cogs", policija je u stanju predvidjeti kada će netko počiniti zločin i prije nego što se to dogodi i uhititi ih na ulici prije no što nešto doista i učine. Njihov "zločin" je da su samo razmišljali o tome.

Palantir, startup s CIA-inom podrškom, ostvario je upravo to što se u filmu Minority report prikazuje.  Suosnivač PayPala, Facebookov investitor i Trumpov saveznik Peter Thiel osnovao je 2004. godine tvrtku Palantir zajedno s Nathanom Gettingsom, Joeom Lonsdaleom, Stephenom Cohenom i Alexom Karpom. Iako je tvrtka svemoćna, malo tko zna da postoji. Palantir nema ured, ima "SCIF" u Palo Altou u Kaliforniji.

SCIF označava "osjetljivi prostor za razmjenu informacija" (sensitive compartmentalised information facility). Palantir kaže kako njegova zgrada "mora biti izgrađena tako da bude otporna na pokušaj pristupa informacijama. Mreža mora biti zaštićena kako bi spriječila curenje informacija."

Palantirovi obrambeni sustavi obuhvaćaju naprednu biometriju i zidove koji su nepropusni za radio valove, signal telefona ili internet. Njegova pohrana podataka je blokirana: ne može se pristupiti sofisticiranim hakiranjem, ona zahtijeva digitalne šifre koje drže desetine nezavisnih stranaka čiji identiteti su zaštićeni.

>>>WikiLeaks: U posjedu smo svih hakerskih alata CIA-e

Palantir gleda sve što netko radi i predviđa što će učiniti kako bi ga zaustavio. Od 2013. godine popis klijenata uključuje CIA, FBI, NSA, Centar za kontrolu bolesti, Mornarički korpus, Zrakoplovstvo, Zapovjedništvo za specijalne operacije, West Point i IRS. Gotovo polovinu poslova Palantir radi za javni sektor - prati potencijalne teroriste, korporativne prijevare, trgovinu djecom, a sve to čini koristeći prediktivne tehnologije. Osim suradnje s institucijama američke vlade, Palantir nudi svoje analitičke usluge za hedge fondove, banke i tvrtke koje nude financijske usluge.

Palantir nije samo Pentagonov stroj za globalni nadzor i vođenje ratova na temelju big date, on vlada i Wall Streetom. Proročanski čini upravo ono po čemu je dobio ime - predviđa budućnost kao što u Gospodaru prstenova to čini i izvorni Palantir - kristalna kugla kojom se koristi čarobnjak Saruman.

20. travanj 2024 12:27