Aktualno
StoryEditor

Zatvoren natječaj za energetsku obnovu javnih zgrada jer projekata ima dva puta više nego novca

07. Veljača 2018.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja zatvorilo je 5. veljače natječaj za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora jer je ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava dva puta veći od raspoloživih, rekao je u srijedu potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar i najavio da će se u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova osigurati novac kako bi svi prijavljeni koji udovoljavaju uvjetima dobili novac.

443 prijave vrijednosti milijardu i 414 milijuna kuna

Tako veliki interes za Poziv na dostavu projektnih prijedloga ‘Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora‘ pokazuje da je poziv očito pogodio potrebe, rekao je ministar Štromar i pohvalio županije koje prednjače u broju prijava: Osječko-baranjsku, Bjelovarsko-bilogorsku, Brodsko-posavsku i Virovitičku.

Ministarstvo je do 5. veljače zaprimilo ukupno 443 prijave projekata ukupne vrijednosti milijardu i 414 milijuna kuna za koje se traži 788 milijuna kuna bespovratnih sredstva. Za sada je na raspolaganju 380 milijuna kuna bespovratnih sredstava, rekao je ministar na današnjoj konferenciji za novinare.

>>>Štromar: Pet milijardi za ulaganje u energetsku učinkovitost velika prilika građevinarima

Prve potpise ugovora očekuje u sljedećih 10 do 15 dana. Što se tiče bespovratnih sredstava za ostale prijave, s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije razgovara se o osiguranju još 380 milijuna kuna, s kojima bi se odgovorilo na gotovo sve dosadašnje prijave, rekao je Štromar. Istaknuo je da se svim prijavljenim projektima smanjuje potrošnja energenata za više od 50 posto.

>>>Štromar: Smanjenje nameta na plaće možda je pametnije od sniženja PDV-a

Poziv, koji je otvoren 16. studenog 2017., privemeno je obustavljen 5. veljače u ponoć na tri mjeseca, u skladu s pravilom da se obustavlja na određeno vrijeme najkasnije u trenutku kada svi projektni prijedlozi dosegnu 200 posto raspoloživog iznosa.

Pogodak

Tako veliki interes za Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora" pokazuje da je poziv očito pogodio potrebe, rekao je ministar Štromar i pohvalio županije koje prednjače u broju prijava: Osječko-baranjsku, Bjelovarsko-bilogorsku, Brodsko-posavsku i Virovitičku.

>>>Štromar: Porez na nekretnine je nemoguć

Istaknuo je i da jedinice lokalne samouprave i svi oni koji će dobiti ta sredstva mogu dobiti kredit HBOR-a koji će vraćati sredstvima odobrenim po Pozivu. Rekao je i da se jedinice lokalne samouprave mogu javiti i na Fond regionalnog razvoja koji će vrlo brzo otvoriti ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabriejla Žalac.

Korist od ovih projekata imat će lokalne jedinice jer će uštedjeti na energentima i ta sredstva iskoristiti za druge potrebe kao i građevinski sektor, rekao je Štromar.

Ministar Štromar je istaknuo da se sljedećih četiri do pet godina očekuje da će u obnovu zgrada biti investirano oko pet milijardi kuna, što će omogućiti rast građevinskog sektora.

25. travanj 2024 14:40