Aktualno
StoryEditor

Zavirite u luksuznu letjelicu nalik jahti

11. Kolovoz 2018.

Trodnevno putovanje kroz oblake u avionu koji nalikuje luksuznoj jahti zvuči kao bajka, no uskoro bi mogla postati stvarnost. Riječ je o Airlanderu 10, hibridnom avionu koji izgledom nimalo ne nalikuje standardnim putničkim zrakoplovima.

Prvotna namjena ovog zrakoplova bila je komercijalna i vojna upotreba, no britanska zrakoplovna tvrtka Hybrid Air Vechiles koja stoji iza projekta odlučila je letjelicu koristiti za luksuzni ekspeditivni turizam.

>>>Mudrim odabirom sjedala u zrakoplovu izbjegnite najveći udar turbulencija

Luksuz, prostranost i udobnost ono su što čini dizajn ove 92 metra dugačke letjelice kojeg potpisuje nagrađivana britanska tvrtka Design Q, piše Lonely Planet. Iako maksimalna brzina od 146 kilometara na sat nije ono što ovu letjelicu svrstava uz bok ostalim zrakoplovima kao najbržem načinu prijevoza, trodnevno putovanje namijenjeno uživanju i zabavi ono je što ju čini posebnom.

Tijekom leta putnici će biti smješteni u spavaće sobe, a tijekom dana mogu vrijeme provoditi u prostranom zajedničkom prostoru okruženom prozorima koji se protežu od poda do stropa zahvaljujući kojima će uživati u nezaboravnom pogledu, a na raspolaganju su im restoran i bar.

>>>Singapur-Kuala Lumpur najfrekventnija zrakoplovna linija na svijetu

Osim što Airlander 10 tijekom leta troši malo goriva, može sletjeti i poletjeti s bilo koje ravne površine što se odnosi i na led, pustinju i vodu zbog čega ima pristup mjestima koja su izvan dometa tradicionalnim zrakoplovima.

Airlander je, unatoč dva incidenta među kojima je sudar tijekom slijetanja u bazu, već odradio šest uspješnih testnih letova. Ipak u zraku mora provesti više od 200 sati bez i jednog incidenta prije no što može ugostiti putnike stoga će oni željni trodnevne avanture morati neko vrijeme pričekati na ukrcaj.

https://www.youtube.com/watch?v=04_jI0Covl8

19. travanj 2024 20:02