Aktualno
StoryEditor

Završeni radovi uređenja dubrovačke komunalne lučice Batala vrijedni 12 milijuna kuna

07. Prosinac 2017.

Povodom završetka dvanaest milijuna kuna vrijednih radova na prvoj fazi uređenja dubrovačke komunalne lučice Batala sa šest plivajućih pontona sidrenog sustava dugih ukupno 600 metara za 500 vezova za domaće korisnike, u Dubrovniku je u četvrtak održana prigodna svečanost.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić izjavio je tom prigodom kako je dva milijuna kuna osigurano iz sredstava Županijske lučke uprave, a deset milijuna kuna iz kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj, koji će se vraćati kroz idućih dvanaest godina.

- Cijene veza se nakon ovog ulaganja neće mijenjati, jer su određene pravilnikom Ministarstva pomorstva, po kojem se može naplatiti najviše 200 kuna po dužnom metru. Na njih smo smjestili i još uvijek smještamo 500 plovila domaćeg stanovništva koji imaju važeći ugovor s Upravom, istaknuo je Dadić, dodavši kako realizacija druge faze ovisi o financijama.

>>>Hrvatske ceste objavile iznose ponuda, odabir izvođača za Pelješki most do kraja mjeseca

- Mi smo se s prvom fazom financijski iscrpili. Vidjet ćemo s predstavnicima Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije mogu li se iznaći sredstva za uređenje istezališta, hortikulture te parking mjesta, odnosno kada će se raditi dvotračna prometnica na Lapadskoj obali, na koju će se nasloniti postojeći pontoni. Onda bismo, u zajedničkom interesu, ostvarili drugu fazu, izjavio je Dadić te je potvrdio da je potražnja za vezovima i dalje jako velika, puno veća od ponude.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić je također rekao da usluga neće biti skuplja. “Projekt je potrajao, zbog problema s dozvolama, studijama utjecaja na okoliš i zatvaranjem financijske konstrukcije. Dobro je da korisnici neće uslugu plaćati skuplje te da su svi dosadašnji korisnici veza našli svoje mjesto. Projekt je reprezentativan i svojim izgledom, kakav ovaj grad zaslužuje”, rekao je Dobroslavić, izrazivši nadu da će i Grad Dubrovnik početi s ulaganjima i tako ubrzati realizaciju takvih projekata.

>>>Zračna luka Dubrovnik otvorila zgradu putničkog terminala u koju je uloženo 476 milijuna kuna

Župan je najavio buduće vrlo važne projekte ribarskih luka u Veloj Luci i Sustjepanu, proširenja luke u Ublima i Cavtatu, nove trajektne luke u Perni te pristaništa u Korčuli.

Zamjenik direktora Luke Dubrovnik i gradski vijećnik Željko Raguž rekao je kako je riječ jednoj od najmodernijih lučica u državi. “Grad Dubrovnik je spreman pomoći ostvarenju druge faze, od istezališta i hortikulture do parkinga”, istaknuo je Raguž.

Korisnik veza Nikša Mojaš iz Športsko ribolovnog društva Batala iskazao je svoje zadovoljstvo ostvarenjem projekta.

- Ovo je sad puno bolje. Pristup barkama je svima osiguran, a nadamo se da će održavanje biti u nekom omjeru i smanjeno. Naravno da uvijek može biti bolje. Kaže se da su vlasnici brodica sretni dvaput u životu: kad je kupuju te kad je prodaju. Nadam se da se ovim projektom ta uzrečica neće potvrditi te da će većina ipak biti zadovoljna, istaknuo je Mojaš.

19. travanj 2024 19:36