Aktualno
StoryEditor

Zbog Hrvatske i još četiri članice EP zatražio uvođenje viza za američke građane

02. Ožujak 2017.

Europski parlament zatražio je u četvrtak od Europske komsije da u roku od dva mjeseca privremeno uvede vize za američke građane budući da Washington traži vize za pet zemalja članica EU-a.

Europski parlament je u četvrtak na mini-plenarnoj sjednici usvojio pravno neobvezujuću rezoluciju u kojoj traži od Komisije da "u roku od dva mjeseca poduzme potrebne pravne mjere". Zastupnici ističu da je Komisija zakonski obvezna djelovati budući da Sjedinjene Države ne poštuju načelo viznog reciprociteta.

Građani Hrvatske, Cipra, Poljske, Rumunjske i Bugarske i dalje trebaju vize za ulazak u Sjedinjene Države.

Prema mehanizmu viznog reciprociteta koji su utvrdili Europski parlament i Vijeće, ako treća zemlja ne ukine vizni režim u roku od 24 mjeseca nakon obavijesti o izostanku reciprociteta, Komisija mora provjeriti stanje i predložiti privremeno uvođenje viza za građane tih trećih zemalja za razdoblje od 12 mjeseci.

"Negativni ekonomski učinak"

Uvjeti za privremeno uvođenje viza bili su ispunjeni u travnju prošle godine, ali Komisija, kojoj su Vijeće i Parlament delegirale ovlasti u tom pitanju, nije primijenila ta pravila. U svojoj procjeni o mogućim posljedicama uvođenja viza za građane Sjedinjenih Država i Kanade, Komisija je  istaknula da bi to imalo bitnog učinka na vanjskopolitičke odnose EU-a s tim dvjema zemljama i da bi najvjerojatnije imalo negativni ekonomski učinak za EU-u.

U prosincu prošle godine, Komisija je objavila izvješća o napretku u posljednjih pet mjeseci u pogledu postizanja potpunog viznog reciprociteta s Kanadom i SAD-om. Za razliku od SAD-a, s Kanadom je postignut napredak i rumunjski i bugarski građani koji još trebaju vize za ulazak u Kanadi, od 1. prosinca 2017. moći će putovati bez viza.

Komisija je tada najavila da će odmah po uspostavi nove vlade SAD-a pojačati nastojanja na postizanju potpunog reciprociteta ukidanja viza, u koordinaciji s pet država članica, Bugarskom, Hrvatskom, Ciprom, Poljskom i Rumunjskom.

Prema američkom zakonu, vize se traže za državljane onih zemalja, koje imaju preko tri posto odbijenih zahtjeva za izdavanje vize. Prema zadnjima podacima nijedna od pet zemalja još ne ispunjava taj prag. Postotak odbijanja vize za hrvatske državljane iznosi 5,3 posto, za ciparske 3,5 posto, poljske 6,4 posto, Rumunjske 11,3 posto i bugarske 17,3 posto.

19. travanj 2024 00:33