Aktualno
StoryEditor

Zbog krize u Turskoj pale svjetske burze, euro najniži prema dolaru unazad godinu dana

12. Kolovoz 2018.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer ulagače više ne zabrinjavaju samo trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, nego i gospodarska kriza u Turskoj, što je izazvalo pad tečaja turske lire na najniže razine u povijesti.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,6 posto, na 25.313 bodova, a S&P 500 za 0,3 posto, na 2.833 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,3 posto, na 7.839 bodova.

Sve do kraja tjedna podršku tim indeksima pružali su dobri kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija i oporavak tehnološkog sektora nakon nedavnog oštrog pada.

>>>Kriza u Turskoj – tečaj lire pao 30 posto

No, u petak je najveću svjetsku burzu uzdrmalo produbljivanje gospodarske krize u Turskoj, što je pritisnulo dionice banaka i navelo ulagače na povlačenje iz rizičnijih ulaganja.

Najviše je u petak pao, 1,2 posto, S&P indeks financijskog sektora, pri čemu je cijena dionice Citigroupa, banke koja je najviše izložena globalnim zbivanjima, potonula 2,4 posto, a pod pritiskom su bile i dionice JPMorgana, Wells Farga i Bank of America.

Dolar pjeva lošu pjesmu liri

Posljedica je to produbljivanja gospodarske krize u Turskoj nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump udvostručio carine na uvoz aluminija i čelika iz te zemlje na 20, odnosno 50 posto.

"Upravo sam odobrio udvostručenje carina na čelik i aluminij iz Turske, dok njezina valuta, turska lira, pada u odnosu na naš vrlo snažni dolar. Naši odnosi s Turskom u ovom trenutku nisu dobri!", napisao je Trump na Twitteru.

>>>Pobjednik izbora Erdogan obećao uvrstiti Tursku među 10 vodećih gospodarstava u svijetu

Zbog toga je na valutnim tržištima tečaj turske lire, koji je i prije bio pod pritiskom, u petak potonuo 18 posto, što je njegov najveći dnevni gubitak od financijske krize u Turskoj 2001. godine.

Pritom je tečaj lire prema dolaru zaronio na najnižu razinu u povijesti, pa se za jedan dolar izdvaja više od 6 lira.

Lira izgubila 40% vrijednosti

Od početka godine lira je izgubila oko 40 posto vrijednosti jer tamošnjem gospodarstvu prijeti oštro usporavanje rasta, a možda i recesija, na što upozorava rejting agencija Fitch.

To je negativno utjecalo na svjetske burze.

„To je klasično povlačenje iz rizičnijih investicija. Vlada zabrinutost zbog kolateralnih šteta, zbog utjecaja na Europu. A dionice banaka su pod pritiskom zbog pada prinosa na 10-godišnje američke obveznice”, kaže Quincy Krosby, čelnica strateškog odjela u tvrtki Prudential Financial.

Suzdržanost ulagača posljedica je i zaoštravanja napetosti između SAD-a i Kine, koje ratuju međusobnim uvođenjem carinama.

>>>U Turskoj se ukida izvanredno stanje dvije godine nakon čistki

Ukupno su dosad SAD i Kina jedna drugoj uveli carine na uvoz roba u vrijednosti od 34 milijarde dolara s obje strane. Do kraja mjeseca taj bi iznos mogao porasti na 50 milijardi dolara, a obje strane prijete i daljnjim carinama.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks ojačao je, doduše, 0,1 posto, na 7.667 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 1,5 posto, na 12.424 boda, a pariški CAC 1,2 posto, na 5.414 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skliznuo 1 posto, na 22.298 bodova, najnižu razinu u mjesec dana.

Euro najniži prema dolaru od srpnja 2017.

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla je i prošloga tjedna, trećega zaredom, ponajviše zbog toga što se euro našao pod pritiskom gospodarske krize u Turskoj, zbog čega je tečaj turske lire zaronio na najniže razine u povijesti.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna ojačao 1,2 posto, na 96,31 bod, najvišu razinu od srpnja 2017. godine.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj skliznula 0,4 posto, na 110,80 jena.

>>>Erdogan: Turska će tražiti od EU-a ostatak od tri milijarde eura za sirijske izbjeglice

No, dolar je ojačao u odnosu na europsku valutu, pa je tečaj eura skliznuo 1,4 posto, na 1,1410 dolara, najnižu razinu od srpnja 2017. godine.

Pritisak na euro uslijedio je u petak nakon što su mediji izvijestili da Europsku središnju banku (ECB) sve više brine izloženost banaka dramatičnom padu turske lire.

Lira najslabija od 2001.

Pozivajući se na dva neimenovana izvora, Financial Times izvijestio je da ECB zabrinjava izloženost banaka u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj previranjima u Turskoj.

Na valutnim je tržištima tečaj turske lire, koji je i prije bio pod pritiskom, u petak potonuo 18 posto, što je njegov najveći dnevni gubitak od financijske krize u Turskoj 2001. godine.

Pritom je tečaj lire prema dolaru zaronio na najnižu razinu u povijesti, pa se za jedan dolar izdvaja više od 6 lira.

23. travanj 2024 13:33