Aktualno
StoryEditor

Zbog nedostatka radnika Samsung razmatra bijeg iz Slovačke

13. Siječanj 2018.

Južnokorejski div Samsung jedna je od prvih žrtava napete situacije na slovačkom tržištu rada. Poslodavci već neko vrijeme upućuju na nedostatak radnika, a u Samsungu razmatraju hoće li proizvodnju nastaviti u Slovačkoj ili će preseliti u inozemstvo, piše Spectator.

Izvori iz firme potvrdili su da je zatvaranje tvornice u Slovačkoj samo jedna od mogućnosti jer trenutno iz Samsunga vode pregovore sa slovačkim vlastima oko pojednostavljenja procedure za zapošljavanje stranaca što bi im olakšalo nastavak poslovanja.

>>>Slovački premijer odradio noćnu smjenu iz solidarnosti s radnicima

Osim toga, anonimni izvori ističu da ako bi došlo do zatvaranja, to bi značilo zatvaranje jedne od dvije tvornice u Slovačkoj, a iz Samsunga su u međuvremenu odbacili nagađanja o selidbi proizvodnje. Međutim, nisu odbacili tvrdnje o ograničavanju proizvodnje ili preseljenju jednog dijela u inozemstvo.

Manja Samsungova tvornica nalazi se u gradu Voderady kojoj godišnji promet iznosi 63 milijuna eura, zapošljava 568 stalnih djelatnika i 1000 vanjskih suradnika. Drugi pogon nalazi se u Galanti i zapošljava 1457 ljudi, a godišnje ostvari promet od 2.8 milijardi eura.

Visoki troškovi

Zatvaranje bilo koje tvornice od te dvije utjecat će na proizvodnju i broj zaposlenih u ta dva grada. U obje tvornice proizvode se ravni ekrani, u jednoj se izrađuju dijelovi, dok se u drugoj sastavljaju u gotov proizvod.

U Galanti stopa nezaposlenosti trenutačno iznosi tek 1.99 posto, što je najmanja nezaposlenost u cijeloj zemlji, dok u Trnavi, jurisdikciji pod koju spada Voderady, stopa iznosi 2 posto.

Problem ne leži samo u nedostatku radne snage, već i u visokim troškovima koji bi se u budućnosti mogli povećati zbog potrebe za dodatnim zaposlenicima. U tvornici radnici nisu pretjerano mnogo plaćeni prvenstveno zbog niske dodane vrijednosti njihovog rada jer oni uglavnom sastavljaju isporučene dijelove.

>>>Optimapharm preuzela češki MKS Research, očekuje godišnje prihode iznad 12 milijuna eura

Samsung ne objavljuje podatke o plaćama u svojim godišnjim izvješćima, stoga je prosječna plaća izračunata iz javnih računovodstvenih evidencija netočna jer su u nju uključene plaće menadžera i administrativnih radnika. U oglasima za posao radnika u tvornici najčešće se navodi plaća od 900 eura.

Ovo nije jedina tvrtka koja se suočava s nedostatvom radnika, stalnim promjenama zakona o radu i povećanjem troškova rada. Krajem prošle godine njemačke su tvrtke također počele prijetiti zatvaranjem tvornica zbog povećanja satnice za rad vikendom i noću.

 

20. travanj 2024 16:09