Aktualno
StoryEditor

Zbog otpisa nematerijalne imovine i slabog organskog rasta smanjena dobit Nestlea

15. Veljača 2018.

Švicarski prehrambeni div Nestle izvijestio je u četvrtak o manjoj dobiti u 2017. godini zbog otpisa u poslovanju s njegom kože i slabog organskog rasta.

Nestle je zaključio 2017. godini s 15,8 posto nižom neto dobiti, od 7,2 milijarde švicarskih franaka (6,2 milijarde eura).

>>>Dobit Airbusa astronomski porasla, dosegla gotovo 3 milijarde eura

- Glavni je razlog otpis nematerijalne imovine povezan s Nestle Skin Healthom, koji je proveden kako bi odražavao aktualne izglede za taj dio poslovanja, navodi se u priopćenju.

Prihodi su stagnirali i iznosili su 89,8 milijardi franaka. Prilagođeni za kretanja deviznih tečajeva i akvizicije odnosno prodaju imovine, uvećani su 2,4 posto.

>>>Maksimalizacija učinkovitosti: Nestle najavio novih 400 otkaza

- Organski rast ... bio je u donjem dijelu očekivanog raspona, zaključio je izvršni direktor Ulf Mark Schneider, koji je preuzeo tu dužnost u siječnju 2017. godine.

Pritisak dioničara

U ovoj godini u Nestleu očekuju organski rast između dva i četiri posto.

Uprava je pod pritiskom dioničara, američkog hedge fonda Third Pointa, da prodaju 23-postotni udio u L‘Orealu. Odustali su od produljenja dioničarskog sporazuma s obitelji Bettencourt, dioničarima L‘Oreala, prema kojemu nijedna strana ne smije povećavati svoje udjele, signalizirajući istodobno da ne namjeravaju povećavati svoj udio.

>>>Investicije u nove tehnologije i optiku donijele Vipnetu 434,9 milijuna eura prihoda u 2017.

- Kako bismo zadržali sve raspoložive opcije u korist Nestleovih dioničara, odbor direktora odlučio je ne obnoviti taj sporazum. Ne namjeravamo povećati svoj udio u L‘Orealu i želimo sačuvati naš konstruktivni odnos s obitelji Bettencourt, navodi se u priopćenju.

18. travanj 2024 20:15