Aktualno
StoryEditor

Zbog rekordnih uroda pšenice u cijelom svijetu cijene i dalje padaju

09. Rujan 2016.

Praznik rada u Americi se ove godine slavio u ponedjeljak i Chicago Mercantile Exchange nije radio, a Amerikanci su tri dana odmarali. Cijene kukuruza su se tokom proteklog tjedna minimalno mijenjale iako su izvozne cijene US Gulf-a blago pale. Sojino zrno i sojina sačma  „klizile“  su prema dolje i to za 7 usd/t dok se najjači pad osjetio na starom urodu sojinog zrna.  No situacija na tržištu  se vrlo brzo okrenula i cijene sojine sačme su u dva dana „skočile“ za 11 usd/t i kreću se oko 348€/t na spotu.

I dalje je vrlo neobično što su cijene za cijelu 2017.godinu samo par eura povoljnije od spotovskih. Nepisano je pravilo da je puno unosnije i isplativije što ranije kupiti količine za što udaljeniji period isporuke. Razlike u cijeni su znale biti enormne, čak i 50€/t povoljnije od cijena na spotu. Zbog toga su svi krenuli u terminsku trgovinu ne razmišljajući o rizicima koje ona nosi.

Hoće li se cijene od 280€/t opet ponoviti još nitko ne zna. Svi čekaju USDA izvještaj koji će biti objavljen 12. rujna i koji će odrediti smjer kretanja žitarica na Chicago Mercantile Exchange-u. Istovremeno, izvještaji pišu o rekordnim urodima pšenice u cijelom svijetu osim u Francuskoj stoga i ovdje cijene i dalje padaju.

U Peruu se govori o nešto manje  od 9. 000 t neprodanog ribljeg brašna i o novoj sezoni koja je upravo krenula. Za očekivati je pad cijena sa dosadašnjih nivoa i to u rasponu od 150-200 usd/mt. Ovo je snažan pad cijena.

Prema MSI Ceresu-u oko 23% od očekivanih 2 milijuna mt je već prodano, a očekuje se i novi izvoz. S novim nižim cijenama peruansko riblje brašno je vrlo konkurentno na svjetskom tržištu i za očekivati je zaključivanje novih velikih poslova u narednim danima.

IFFO mjesečni izvještaj je izašao sa podacima o smanjenju  proizvodnje ribljeg brašna i to za 32,3% u odnosu na 2015.godinu. Island i Peru pokazuju najveće smanjenje proizvodnje. Ukupna proizvodnja najvećih svjetskih proizvođača iznosi  1,1,milijun mt. Istovremeno proizvodnja riblje ulja pada za 19,2% u odnosu na 2015.godinu.

23. travanj 2024 19:12