28. veljača 2018.

Zbog snažnijih ulaganja i proizvodnje francusko gospodarstvo poraslo više od prognoziranog

Francusko gospodarstvo poraslo je prošle godine 2,0 posto, nešto snažnije nego što se dosada procjenjivalo, zahvaljujući snažnijim ulaganjima i proizvodnji u četvrtom tromjesečju, pokazali su u srijedu revidirani podaci državnog zavoda za statistiku INSEE.

Time su gospodarske aktivnosti u prošloj godini porasle gotovo dvostruko snažnije nego u 2016. kada su uvećane 1,1 posto. Francuska ipak zaostaje za eurozonom u kojoj su aktivnosti u 2017. uvećane 2,5 posto. Njemačka je također ostvarila nešto bolji rezultat, od 2,2 posto.

>>>Krhak gospodarski oporavak u Italiji mogli bi zakočiti izbori

Vlada je službeno prognozirala rast u 2017. od 1,7 posto da bi u siječnju priopćili da bi stopa rasta zahvaljujući neočekivano snažnim ulaganjima i proizvodnji mogla biti bliža dva posto.

INSEE je revidirao prethodnu procjenu prošlogodišnjeg rasta za 0,1 postotni bod nakon što su povisili procjenu za četvrto tromjesečje s 0,6 na 0,7 posto.

>>>BDP: Rast gospodarstva na kraju 2017. usporio ispod 3 posto?

Za prvo i drugo tromjesečje ove godine statističari su prognozirali rast od 0,5 odnosno 0,4 posto a prognozu za cijelu godinu nisu objavili. Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će francusko gospodarstvo u 2018. godini porasti 1,9 posto.

>>>Znatno usporavanje BDP-a u posljednjem kvartalu 2017.

Procjene rasta nadovezale su se na podatak o padu stope nezaposlenosti u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju na 8,9 posto, najnižu razinu od 2009. godine.