16. rujan 2018.

Zbog sporosti pravosuđa i zateznih kamata, HND mora platiti 320.000 eura za izgubljeni spor

Hrvatsko novinarsko društvo primilo je 3. rujna ove godine pravomoćnu sudsku presudu kojom je okončan dvadeset pet godina dug sudski postupak kojeg je pokrenula tvrtka U.T.T. Europa 92 d.o.o iz Zagreba.

>>>Kako ustrojiti modernije, brže i učinkovitije pravosuđe?

HND mora tvrtki isplatiti 126.616,61 eura u kunskoj protuvrijednosti s pripadajućim zateznim kamatama. Kako proces traje od 1993. godine, procjenjuje se da će iznos biti oko 320.000 eura. A sve zbog dužine sudskog postupka.

Inače, tvrtka koja je podigla tužbu više ne postoji jer je 2005. godine proglašen njen stečaj.

Radi se o tome da je tvrtka zakupila prostor u vlasništvu HND-a u Zagrebu 1990. godine, no kako tvrdi HND, više od dvije godine nisu plaćali najam i režije niti su dovršili preuređenje prostora, pa je HND raskinuo ugovor o zakupu te 1993. ishodio sudsku deložaciju najmoprimca. U.T.T. Europa 92 d.o.o. je iste godine pokrenula sudski spor tražeći povrat uloženog novca.

HND je tvrdio kako ih je iznos neplaćenog najma, režijskih troškova i izgubljene zarade koštao 420.083,00 njemačkih maraka i zahtijevao prijeboj uzajamnih potraživanja, Sud je odbacio te argumente i djelomično prihvatio zahtjeve tužitelja, navodeći kao razlog to što HND svoja potraživanja nije prijavio u stečajnom postupku tvrtke, iako je on na Trgovačkom sudu otvoren i zatvoren u istom danu, 30. ožujka 2005.

Vijest je na svojoj web stranici objavio HND.

>>>HND otvorio ‘Burzu poslova’ za novinare, tehničko i kreativno osoblje u medijima

- Nedopustivo je da jedan proces traje 25 godina i da se sporost hrvatskog pravosuđa lomi preko leđa HND-a. Ovakvo pravosuđe je rak rana hrvatskog društva, komentirao je presudu Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]