23. prosinac 2017.

Zbog ‘teorije zavjere‘ Apple optužen da namjerno usporava bateriju kako bi ljudi kupili novi model

Svaki korisnik iPhonea muku muči s performansama ako ima neki od starijih modela, a iz Applea su priznali da namjerno usporavaju starije modele iPhonea kako bi baterija trajala dulje. Prema pisanju portala FoxNews Stefan Bogdanovich iz LA-a i korisnik iPhonea 8 odlučio je tužiti tvrtku. Kazao je da Appleovo usporavanje starijih modela nije dio ugovora, te smatra da tvrtka koristi taj trik kako bi navela ljude na kupnju novih modela. Iz Applea se još nisu očitovali o tužbi.

>>>Apple ‘želi kupiti Shazam za 401 milijun dolara’

Teorija o namjernom usporavanju se pojavila nakon objave na Redditu, a Apple je kao odgovor na teoriju zavjere odgovorio u svom priopćenju u kojem stoji:

‘Naš je cilj da omogućimo najbolje korisničko iskustvo, što znači bolja ukupna učinkovitost i produljenje života uređaja. Litij-ionske baterije postaju manje sposobne kako bi telefon funkcionirao u hladnim uvjetima, imaju nisku razinu napunjenosti, te se njihova učinkovitost smanjuje tijekom vremena što dovodi do neočekivanog isključivanja uređaja kako bi elektroničke komponente bile zaštićene.

Prošle godine smo za iPhone 6, 6s i SE izdali novu značajku kako bi spriječili da se uređaj neočekivano isključi tijekom takvih uvjeta osim kada je to potrebno. Sada smo tu značajku proširili na iPhone 7 koji ima instaliran iOS-11.2, te u budućnosti planiramo to proširiti i na ostale uređaje.‘

>>>Rajski dokumenti otkrili novo porezno ‘utočište’ Applea

Apple je na svojim stranicama napisao kako je baterija, koja ima ograničen vijek trajanja, dizajnirana da izdrži 80 posto originalne snage nakon 500 punjenja. Unatoč pokušaju ublažavanja situacije, pojedini korisnici nisu zadovoljni tvrtkom te na društvenim mrežama izražavaju svoje nezadovoljstvo.