Korona i biznis
11. ožujak 2018.

Zbog Trumpovih najava izuzeća od carina svjetske burze optimistične

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle jer su splasnula strahovanja od trgovinskih ratova nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio izuzeća od carina na čelik i aluminij, što je protumačeno kao popuštanje njegovih čvrstih stavova.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 3,25 posto, na 25.335 bodova, dok je S&P 500 skočio 3,5 posto, na 2.786 bodova, a Nasdaq indeks 4,2 posto, na 7.560 bodova.

>>>Svjetske burze pale, prijete trgovinski ratovi i rast kamata; Crobexi porasli više od 1 posto

Na početku tjedna trgovanje na burzama bilo je vrlo nesigurno jer se čekalo hoće li Trump doista ispuniti planove o uvođenju carina na uvoz čelika u SAD od 25, a aluminija od 10 posto, što je najavio tjedan dana prije i što je tada uzdrmalo globalna tržišta.

U četvrtak je Trump potpisao odluku o uvođenju carina, no najavio je i da će Kanada i Meksiko biti izuzeti od carina dok traju pregovori oko Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). Poručio je, također, da će i druge zemlje moći tražiti izuzeće od carina.

>>>Uspon Trumpa označava pad globalizma i slobodne trgovine

To je na tržištu protumačeno kao ublažavanje prvotno čvrstih stavova, pa su ulagači odahnuli, a cijene dionica porasle.

"To je nešto blaži ugriz nego što su se tržišta plašila nakon prvotne oštre retorike. Tada se činilo da će svi biti pogođeni jer u Trumpovoj retorici nije bilo ‘ako‘ ili ‘ali‘. Ovo predstavlja blaži ton u odnosu na prvotnu ideju koja je prošloga tjedna uzdrmala tržišta", kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

>>>‘Protekcionizam na prvom mjestu’: Trump uveo astronomske carine na uvoz perilica i solarnih ploča

Trumpova najava izuzeća ostavila je otvoren prostor za pregovore, no velike azijske zemlje, među kojima Kina, Japan i Južna Koreja, oštro su reagirale na odluku američkog predsjednika, upozorivši na štetu koju će to nanijeti njihovim odnosima.

Europska unija poručila je, pak, da bi trebala biti isključena iz novih carina SAD-a, no najavila je protumjere ako to bude potrebno.

Brazil, drugi po veličini izvoznik čelika u SAD, također je najavio da će pokušati pregovorima postići izuzeće od carina.

>>>Trump svjetskim čelnicima: Visoke carine na uvoz čelika i aluminija ‘bez izuzeća’

Ostaje za vidjeti kako će se odvijati pregovori oko carina i hoće li to poremetiti trend rasta globalnog gospodarstva.

Gospodarstvo raste, inflacija nejaka

Snažan skok cijena dionica na Wall Streetu zahvaljuje se i izvješću koje pokazuje da u SAD-u snažno raste zaposlenost, što znači da gospodarstvo stabilno raste, dok je inflacija nejaka.

U veljači je broj zaposlenih porastao za 313.000, više nego što se očekivalo, dok je plaća po satu porasla samo 0,1 posto, nakon 0,3-postotnog rasta mjesec dana prije.

>>>Posljedice svjetskog trgovinskog rata mogle bi poljuljati gospodarski rast

Prije mjesec dana, upravo je taj podatak o rastu satnice za 0,3 posto izazvao oštar pad burzovnih indeksa jer je potaknuo strahovanja od jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

No, sada su ta strahovanja smanjena.

"Kada bi se ova kretanja nastavila – zaposlenost rasla uz stabilne plaće – bio bi to pozitivan scenarij, pa ulagači više ne bi bili toliko zabrinuti zbog inflacije", kaže Catherine Avery, predsjednica u tvrtki Catherine Avery Investment Management.

>>>Trump zaprijetio uvođenjem carina na europske automobile

No, dodaje da treba pričekati nove podatke koji će pokazati postaju li kretanja od prošloga mjeseca trend.

Zahvaljujući snažnom rastu prošloga tjedna, na Wall Streetu su indeksi smanjili svoje gubitke nastale početkom veljače, kada je tržište bilo pod pritiskom strahovanja da će Fed zbog jačanja inflacije ubrzati tempo povećanja kamata u ovoj godini.

Tako je sada Dow Jones u minusu u odnosu na svoju rekordnu razinu dosegnutu krajem siječnja za 4,8, a S&P 500 indeks za 3 posto.

No, u odnosu na svoje najniže razine u ovoj godini, na koje su skliznuli početkom veljače, Dow Jones u plusu je 8,5, a S&P 500 indeks za 10 posto.

U petak se, inače, navršilo devet godina od početka ‘tržišta bikova‘, započeto 9. ožujka 2009. godine, što znači da cijene dionica neprestano rastu bez velikih poremećaja koji bi promijenili trend.

>>>Trgovinski rat: EU naciljao legendarne američke brendove

A to je drugo najdulje razdoblje vladavine ‘bikova‘ u povijesti Wall Streeta.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,2 posto, na 7.224 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,6 posto, na 12.346 bodova, a pariški CAC 2,7 posto, na 5.274 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 1,4 posto, na 21.469 bodova.