Aktualno
StoryEditor

Zbog velikog interesa za obnovu fasada Fond za energetsku učinkovitost produljuje radno vrijeme

11. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Zbog velikog interesa predstavnika stanara koji žele iskoristiti poticaje Europske Unije i obnoviti fasade, te ih učiniti energetski štedljivijima, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost produljuje radno vrijeme i podsjeća da rok za prijavu projekata istječe za samo 6 dana.

- Ostalo je još samo šest dana za prijave za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada. Javni poziv vrijedan 152 milijuna kuna koji je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja zatvara se 16. siječnja te do tada svi zainteresirani predstavnici stanara, odnosno upravitelji zgrada moraju kompletiranu dokumentaciju dostaviti Posredničkom tijelu razine 2 Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost- stoji u priopćenju Fonda.

Od ove godine se energetska obnova zgrada sufinancira iz fondova Europske unije pa su i procedure prijave nešto složenije nego prijašnjih godina. Unatoč tome, interes građana je velik, a do sada je pregledano oko 400 projektnih prijedloga. Njih 103 je već kompletirano te su dobili Izjavu o spremnosti koja je uvjet za prijavu na javni poziv.

>>>Do 2020. energetska bi obnova mogla zapošljavati 11.000 ljudi

- Tjedan pred nama trebao bi biti „udarni“ jer  na finalnom pregledu očekujem veliki broj projekata koje su upravitelji trebali korigirati prema dostavljenim uputama. Radi toga je prilagođeno i radno vrijeme te će u ovu subotu i nedjelju Fond raditi od 10:00 do 18:00 sati, a u ponedjeljak, na sam dan zatvaranja javnog poziva strankama će biti dostupan od 8:00 do 23:59 sati - poručuje glasnogovornica Fonda Lidija Tošić.

Po zatvaranju poziva, postupak ocjenjivanja i odabira traje 120 dana, nakon čega se sklapa ugovor s odabranim korisnikom sredstva. Za očekivati je da će prvi radovi na obnovi zgrada započeti u srpnju, a odobreni iznosi s obzirom na visinu ukupne investicije i 60 postotno sufinanciranje mogu po projektu biti od 100 tisuća pa do čak 13 milijuna kuna.

18. travanj 2024 08:32