Aktualno
StoryEditor

Zdravko Marić opovrgnuo Plenkovića: Pismo namjere za uvođenje eura ne šaljemo ovaj tjedan

03. Srpanj 2019.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu da će Hrvatska uskoro poslati pismo namjere za ulazak u Devizni tečajni mehanizam dva (ERM II), no da je zasad prerano govoriti o rokovima.

Na pitanje novinara što se danas može očekivati na sjednici Nacionalnoga vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, istaknuo je da je, nakon što je poslano pismo za blisku suradnju s Europskom središnjom bankom, sljedeća tema pismo o našoj namjeri za ulazak u Devizni tečajni mehanizam dva (ERM II).  Rekao je, međutim, da se o rokovima još ne može pričati.

"Naša je namjera pismom reći određene stvari koje planiramo ispuniti u sljedećih 12 do 18 mjeseci i onda vidjeti koji će biti daljnji tijek", rekao je Marić.

"Što bolje napravimo našu domaću zadaću, to su efekti bolji i pozitivniji za sve hrvatske građane", dodao je.

Vojni avioni

Upitan hoće li biti novca za nove vojne avione, odgovorio je kako je dobro da se o tome ponovno razgovara.

"Ta tema nije sporna, ali (...) sve mora biti u skladu s prioritetima i financijskim mogućnostima", istaknuo je.

Zahtjevi ugostitelja

Komentirajući zahtjeve ugostitelja za smanjenjem PDV-a i povećanjem plaća, Marić je naglasio da je legitimno pravo svakoga da smatra da bi trebao biti više prepoznat u trenutku kada se najavljuju određene porezne izmjene.  Dodao je međutim da će se raditi kompletna analiza poreznog sustava - što je dobro, a gdje su prepoznate određene anomalije -  te da bi porezne izmjene išle  1. siječnja iduće godine.

Nije konkretno odgovorio na pitanje hoće li doći do deblokade računa 3.maja, istaknuvši da je i to tema o kojoj će se još razgovarati.

20. travanj 2024 01:39