Aktualno
StoryEditor

Zdravku Mariću ne da se sniziti naftne trošarine

18. Svibanj 2018.

Financministar Zdravko Marić pohvalio se da prati razvoj događaja povezan s rastom cijena goriva te da se radi na cjelokupnom paketu poreznog sustava, spomenuo trošarine i – zašutio. Lako je bilo Sanaderu prije 12 godina, dekretom zaustaviti cijene goriva ispod ‘psihološke granice’ od osam kuna za litru supera. Danas je probijena i granica od 10 kuna. U međuvremenu se dogodila deregulacija cijena, čime je Hrvatska prepuštena na milost i nemilost mahom stranim naftnim kompanijama.

>>> Cijena nafte prešla 79 dolara zbog planiranih američkih sankcija Iranu

Svojedobno je objavljena računica u medijima prema kojoj je naftaška marža po litri derivata nakon deregulacije porasla za 30-ak lipa, što je na godišnjoj razini blizu milijardu kuna! Država je sve to mirno promatrala i objavljuje samo usporedne cijene na benzinskim crpkama, ne dovodeći ih u kontekst sa stanjem na svjetskom i mediteranskom tržištu i nekadašnjom formulom za određivanje cijene. Tako je omogućila naftašima da svi skupa malo pomalo dignu marže.

>>> Marić: Pratimo razvoj događaja vezan uz poskupljenje goriva

Pa građani i industrija uz poskupljenje na svjetskom tržištu plaćaju i dodatnih 30 lipa po litri. A državi je umjesto Sanaderovih dekreta preostalo samo da se odrekne dijela trošarina. Baš me zanima zašto Marić još uvijek samo ‘prati razvoj događaja’.

20. travanj 2024 05:07