Aktualno
StoryEditor

Želite biti NATO-ov dobavljač? Evo što morate znati

26. Svibanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Čak 118 hrvatskih tvrtki posluje s NATO savezom. Riječ je o dobavljačima, proizvođačima, izvoznicima koji su prošli na natječajima što ih Savez raspisuje za potrebe svojih trupa u regiji, Europi i diljem svijeta.

Unutar samog NATO saveza postoje više agencija i zapovjedništava koje raspisuju pojedine natječaje. Javna nabava je decentralizirana, obavlja se po pojedinim NATO tijelima i različitim postupcima te je za tvrtke potrebno da prouče službenu NATO stranicu  na kojoj se objavljuju natječaji kako bi znali u koju Agenciju bi se trebali upisati ovisno o svojoj djelatnosti. Većina NATO tijela koja provodi postupak javne nabave zahtijeva uvrštavanje tvrtki u popis dobavljača.

>>> Čateks: Odlučili smo biti prva karika i pokretač sljedeće generacije vojnih tkanina

- Za pojedine natječaje je potrebno ishodovati Potvrdu o prikladnosti za određeni poslovni subjekt u Republici Hrvatskoj koju izdaje Ministarstvo gospodarstva u roku od sedam dana. Potvrda o prikladnosti sadrži puni naziv poslovnog subjekta, adresu i djelatnost za koju Ministarstvo gospodarstva potvrđuje da je poslovni subjekt financijski, tehnički i profesionalno sposoban sprovesti, kaže  Stipe Džapo, stručni suradnik predstavništva NATO saveza u Hrvatskoj.

Evo što sve tvrtka koja ima ambiciju raditi s NATO-om, osim Potvrde o prikladnosti, mora ishodovati:

1) presliku rješenja trgovačkog suda s vidljivim popisom registriranih djelatnost (ne stariji od 3 mjeseca), 2) izjavu o tehničkoj sposobnosti za obavljanje djelatnosti, 3) BON 1, (zadnji kvartal), 4) BON 2, (ne stariji od 30 dana,) 5) izjavu o prethodno izvršenim poslovima i ugovorima (lista referenci) 6) potvrdu Porezne uprave kojim se dokazuje da porezni obveznik nema duga po osnovi javnih davanja koja uključuju poreze i doprinose (ne starija od 30 dana)

- Drugi dokument koji se može tražiti je sigurnosni certfifikat (Security Clearance) koji izdaje Ured vijeća za nacionalnu sigurnost na zahtjev tvrtke, ali samo ako je definiran unutar samog raspisanog natječaja, u većini slučajeva on nije potreban, pojašnjava Džapo.

Iskustvo Šestan-Buscha

Tu i takvu proceduru prošao je svojevremeno i Alojz Šestan, direktor tvrtke Šestan-Busch. Ovaj proizvođač vojne opreme, koji se posebno ističe po proizvodnji vojnih kaciga, suradnju s NATO savezom započeo je onog trenutka kada mu je Hrvatska 2009. pristupila.

- Prvi korak je bio registracija u NSPA bazi podataka (NSPA Source File). Za tu registraciju bilo je potrebno ispuniti različite zahtjeve koji su navedeni na web stranici, kaže nam Šestan.

>>> Hrvatsku vojsku oblači, naoružava i hrani 27 domaćih tvrtki

Naime, potrebno je znati kako hrvatske tvrtke koje posluju za NATO to čine preko dvije agencije ove vojne organizacije, NSPA i NCIA.

- U NSPA Agenciji ima 103 hrvatske tvrtke, dok u NCIA agenciji ima 15 tvrtki - moguće je da ih je sada i više jer se popis unutar Agencije periodično ažurira, dodaje Džapo.

Međutim, baš kao što to u pojedinim segmetnima radi Europska unija, tako i NATO posebnim certifikatima nastoji osigurati visoku kvalitetu robe koju naručuje.

- U početnom periodu neke od potencijalnih poslova nismo realizirani zbog neposjedovanja odgovarajućih NATO certifikata. Jedan od takvih natječaja bio je natječaj za izbor borbenih kaciga za potrebe španjolskih Oružanih snaga. Od ponuđača se tražilo posjedovanje AQAP certifikata 2120  (NATO Quality Assurance Requirements for Production - Zahtjevi NATO sustava kvalitete za proizvodnju). S obzirom da AQAP 2120 nismo imali, a njegovo dobivanje je tražilo višemjesečne pripreme i aktivnosti, posao je propao. Treba također napomenuti da je ovakav način raspisivanja nadmetanja dosta čest  jer njime NATO zemlje žele osigurati bolju kvalitetu proizvoda, uz istovremeno „eliminiranje“ s tendera zemalja koje nisu NATO članice. Iz svih tih razloga u ožujku 2015. godine pokrenuli smo kod Ministarstva obrane proceduru dobivanja ovog AQAP certifikata.  Krajem 2016. godine uspješno smo zadovoljili sve postavljene zahtjeve i dobili željeni certifikat. Vjerujemo da smo time povećali naše šanse na budućim NATO natječajima, dodaje Šestan.

Dokumentacija nije presudna, treba se iskazati i kao domaćin

Osim papirologije, vlasnici tvrtki koje pretendiraju na suradnju s NATO-om trebali bi biti i dobri domaćini, jer predstavnici NATO-a vole doći "na teren" i upoznati se s ljudima s kojima posluju. Šestan-Busch svoje je kacige po prvi puta, još 2009., prezentirao  u sjedištu NATO-ove agencije za nabavu u Luksemburgu, ali poslovni je partner posjetio i proizvodne pogone Šestan-Buscha.

>>> Protekcionizam: HS produkt će, ako bude trebalo, dio proizvodnje prebaciti u SAD

- Najvažniji element u cjelokupnom procesu je kvaliteta proizvoda koja se definira samim ugovorom. Tom se elementu i poklanja najveća pažnja tako da je kupcu omogućen pristup proizvodnom procesu kao i ispitivanju gotovih proizvoda u našem laboratoriju ili nekom od laboratorija NATO saveza. Kupce iz NATO saveza uvijek najviše zanima način na koji osiguravamo kvalitetu proizvoda i garancije da će roba biti isporučena u ugovorenom roku, kaže Alojzije Šestan.

Prema Šestanovim riječima, tko želi raditi za NATO savez mora se voditi onom izrekom "strpljen-spašen". Procedura jest zahtjevna i valja računati na nešto duže rokove isporuke, ali dugoročno, suradnja se isplati.

- Nije lako raditi za NATO. U pitanju su visoki standardi i najčešće vrlo kratki rokovi. Ali isplati se „na duge staze“ jer time dobivate reference koje vam kasnije mogu pomoći kod plasmana vaših proizvoda na neko drugo tržište, poručuje Alojzije Šestan.

- Interes domaćih tvrtki se povećava iz godine u godine, tvrtke su prepoznala značaj i mogućnosti poslovanja sa NATO-om jer su shvatile da savez nabavlja robu široke potrošnje, građevinske radove, IT i komunikacijske uređaje, obuću i odjeću, a ne samo naoružanje i vojnu opremu. HGK održava i vodi internetsku stranicu​ gdje se mogu naći sve potrebne informacije i natječaji koje raspisuju NATO agencije, kaže Stipe Džapo.

20. travanj 2024 00:00