Aktualno
StoryEditor

Zemlje članice WTO-a protiv američkih carina na automobile

04. Srpanj 2018.

Glavni američki trgovinski partneri, uključujući Europsku uniju, Kinu i Japan, izrazili su utorak na sastanku Svjetske trgovinske organizacije (WTO) duboku zabrinutost zbog mogućih novih američkih carina na uvoz automobila i automobilskih dijelova.

>>>WTO: Svijet svjedoči prvim potezima prema globalnom trgovinskom ratu

Japan, koji je zajedno s Rusijom pokrenuo raspravu na Vijeću WTO-a o robnoj razmjeni, upozorio je da bi takve mjere mogle potaknuti spiralu protumjera i u konačnici dovesti do kolapsa multilateralnog trgovinskog sustava, prenosi neimenovani dužnosnik prisutan na sastanku.

Više od 40 članica WTO-a, uključujući 28 zemalja EU-a, upozorilo je kako bi zbog važnosti automobila za svjetsku trgovinu američke carine mogle prouzročiti ozbiljne poremećaje na svjetskom tržištu i ugroziti sustav WTO-a.

Zabrinutost zbog najavljenih američkih trgovinskih ograničenja redom su izrazile Kina, Kanada, Švicarska, Norveška, Turska, Kostarika, Hong Kong, Venezuela, Singapur, Brazil, Južna Koreja, Meksiko, Katar, Tajland i Indija, ističući također sumnju da bi se njima prekršili propisi WTO-a.

>>>WTO: Kina i SAD najveći izvoznici i uvoznici, pozicija Britanije ugrožena

Ruski dužnosnik izjavio je na sastanku WTO-ovog Vijeća da se o SAD-ovim istragama raspravljalo na više sastanaka u proteklih godinu dana ali se situacija u međuvremenu pogoršala.

Sjedinjene Države gube ugled pouzdanog trgovinskog partnera, ustvrdio je ruski izaslanik, dodajući kako bi Washington mogao uskoro pokrenuti istragu koja bi mogla rezultirati uvoznim carinama na proizvode od urana.

Američki diplomat naglasio je da je to pitanje već predmet formalnih sporova u WTO-u pa se o njemu ne bi trebao raspravljati na sastanku Vijeća, prenosi za Reuters neimenovani dužnosnik.

>>>EU ulaže žalbu WTO-u zbog američkih carina na čelik i aluminij

Sjedinjene Države uvele su carine na uvoz čelika i aluminija iz Europe a pokrenule su i istragu o mogućem utjecaju uvoza automobila i automobilskih dijelova na nacionalnu sigurnost koja bi u konačnici mogla rezultirati uvođenjem carina na te proizvode. Američki predsjednik Donald Trump izjavio je krajem prošlog tjedna da će istraživanje biti dovršeno za tri do četiri tjedna.

Europska unija upozorila je Sjedinjene Države da bi uvođenje carina na automobile i dijelove automobila naškodilo američkoj automobilskoj industriji i da bi vrlo vjerojatno potaknulo američke trgovinske partnere na protumjere koje bi obuhvatile 294 milijarde dolara američkog izvoza.

20. travanj 2024 08:23