16. svibanj 2019.

Žene u tehnološkom sektoru smatraju da su im vrata zatvorena već na početku postupka zapošljavanja

Gotovo polovica žena zaposlenih u tehnološkom sektoru (47 posto) smatra da ih spolne predrasude prilikom zapošljavanja sprječavaju da se pridruže tom sektoru, pokazuje istraživanje koje je proveo Booking.com.

Jedan od razloga za to mogao bi biti način na koji tehnološke tvrtke oglašavaju nova radna mjesta. Mnogi smatraju da suptilne nijanse i riječi koje se većinom odnose na muškarce, poput ‘vođa‘ i ‘dominantan‘, mogu dovesti do toga da se žene osjećaju isključenima, pa ih manji broj razmatra takve uloge.

Više od polovice ispitanih žena (51 posto) smatra da su opisi poslova napisani za muškarce. Tvrtke češće govore o poslovima koji obuhvaćaju kodiranje, dizajn, analizu podataka i inženjerstvo, pritom zanemarujući netehničke poslove koji bi mogli biti jednako zanimljivi. U skladu s tim, gotovo tri od četiri žene iz sektora tehnologije i studentice zainteresirane za ostvarivanje karijere u tom sektoru (72 posto) kaže da i dalje smatraju kako se od njih očekuje da imaju tehničke vještine ili diplomu iz tehničkih ili računalnih znanosti kako bi dobile posao u branši – bez obzira na to radi li se o radnom mjestu za tehničku ulogu ili netehničku ulogu, primjerice u odjelima kao što su Ljudski resursi, Financije, Pravni odjel i Odjel za marketing.

Kada je u pitanju jasan razvoj karijere unutar tehnološkog sektora, polovica žena (50 posto) na globalnoj razini smatra da im prilike za napredovanje nisu objašnjene odmah na početku – još jedan faktor koji im otežava ulazak u tehnološki sektor. To mišljenje izrazito je snažno zastupljeno među preddiplomkinjama (59 posto), što pokazuje kako tehnološki sektor treba učini više kako bi se istaknule prilike za napredovanje koje su dostupne mladim ženama, čak i prije nego one uđu u taj sektor.

Na pitanje o prilikama za napredovanje nakon ulaska u tehnološki sektor, više od tri petine žena (62 posto) smatra da se od njih očekuje ispunjenje svih preduvjete za posao kako bi napredovale, dok muškarci dobivaju promaknuće na temelju budućeg potencijala.

Više od polovice (55 posto) žena koje su sudjelovale u anketi smatra da ne dobivaju dovoljno prilika za razvoj i rukovodeće pozicije.