Aktualno
StoryEditor

ZET dobiva 15 novih autobusa sufinanciranih bespovratnim sredstvima EU

23. Listopad 2017.

Zagrebački gradski prijevoznik ZET dobio je 15 novih autobusa vrijednih oko 42,5 milijuna kuna, čija nabava se s oko 27,2 milijuna kuna financira bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova EU za nabavu 10 zglobnih i pet klasičnih autobusa za potrebe javnog prijevoza na području Zagreba potpisali su u ponedjeljak u Autobusnom pogonu Podsused ZET-a ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban. Već je pet autobusa u gradskom prometu, a danas će im se pridružiti i ostalih deset.

>>>Bandić najavio naplatu parkinga na svim javnim mjestima u Zagrebu

Ukupna vrijednost projekta  je 42,5 milijuna kuna, a u cjelokupnom će iznosu biti financirani svi tzv. prihvatljivi troškovi u iznosu nešto većem od 32 milijuna kuna. Osamdeset i pet posto sredstava potječe iz Kohezijskog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna. Zagrebački holding – podružnica ZET osigurat će financiranje neprihvatljivih troškova projekta. Ograničeni postupak dodjele bespovratnih sredstava, u sklopu Europskih strukturnih i investicijskih fondova EU i Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", provelo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

- Ne može ljepše početi radni tjedan nego ovakvim jednim događajem. Sigurno je ovo velika stvar i za Grad Zagreb, ali naravno i za Vladu i za resorno ministarstvo koje u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i Središnjom agencijom provodi ovakve i slične projekte, rekao je ministar Butković.

>>>H.U.P. upozorava: Velike tvrtke mogle bi proglasiti predstečaj i tražiti otpis dugova prema OPG-ovima

Istaknuo je kako je ova u Zagrebu prva u nizu nabava autobusa za hrvatske gradove za što je na raspolaganju oko 315 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Nabavit će se oko 170 novih autobusa u narednih godinu dana. Nakon Zagrepčana nove autobuse dobit će i građani Splita, Zadra, Siska, Rijeke, Dubrovnika, Pule, Osijeka i Vinkovaca.

- To je velika stvar. Cilj ovog programa je unaprijediti javni gradski prijevoz za otprilike 1,6 milijuna ljudi, modernizirati vozni park svim tvrtkama koje su u pretežnom ili većinskom vlasništvu lokalne samouprave kako bi dostigli visoke standarde u kvaliteti, zaštiti okoliša i naravno, ono što je najbitnije, u dostupnosti svim osobama smanjene pokretljivosti, istaknuo je ministar Butković.

‘Crne točke‘

Najavio je da će se osim nabave novih autobusa i vlakova krenuti i s rješavanjem "crnih točaka" u Zagrebu.

Na pitanje novinara kako komentira što su taksisti  zbog Ubera najavili tužbu protiv države i kaznene prijave protiv ministara te kada bi trebao biti donesen novi zakon o prijevozu u cestovnom prometu, Butković je rekao da je zakonski prijedlog gotov i ovih dana ide u javno savjetovanje. Kazao je da kaznene prijave i tužbe ne može komentirati.

- Nakon Zoološkog vrta, evo još jednog projekta teškog negdje četiri-pet milijuna eura. Veselimo se sljedećem projektu. Čestitam svima koji su u ovome sudjelovali, a posebno na razumijevanju resornom ministarstvu i ministru. Hvala vam i idemo delati, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

>>>Bandić ‘miksa’ cijene ZET-ovih karata i uvodi naplatu parkinga na sve javne površine

Kazao je kako je konačno došao red i da Grad Zagreb dobije bespovratna sredstva, jer je to prvi projekt a nada se da će se uskoro ići i sa drugima. Rekao je da je Remetinec prva i središnja "crna točka" u Zagrebu te bi na proljeće trebali početi radovi, vrijedni gotovo 230 milijuna kuna. Bandić je najavio i da će uputiti prijedlog premijeru Andreju Plenkoviću i resornim ministrima da od Nove godine sjednu i vide što mogu nastaviti, jer na žalost nisu završili projekt 60 niskopodnih tramvaja s kojim bi zaposlili kapacitete Gredelja i Končara, kako bi se u pet godina, svakog mjeseca napravio jedan tramvaj te digao standard prijevoza u gradu.

23. travanj 2024 22:25