09. siječanj 2018.

ZG Holding: Bandić ‘samovoljno‘ uskratio 1635 kuna božićnice, sindikati najavili tisuće tužbi

Četiri najveća sindikata Zagrebačkog holdinga najavila su za srijedu konferenciju za novinare ispred zagrebačke Gradske uprave na kojoj će upozoriti na samovolju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji im je, kršeći odredbe kolektivnog ugovora, smanjio božićnicu s 2885 na 1250 kuna, zbog čega sindikati podižu tužbe koje će Holdingu donijeti nepotrebnu milijunsku štetu.

>>>‘Nećemo škrtariti’: Prihvaćen zagrebački proračun za 2018. od 9,3 milijarde kuna

Predsjednik Sindikata komunalnih radnika Hrvatske Želimir Hercigonja rekao je Hini da su zaposleni u Holdingu dobili božićnicu od 1250 kuna, iako je po kolektivnom ugovora ona trebala biti isplaćena u iznosu od 2885 kuna, pa sada potražuju isplatu te razlike.

>>>Bandićeva ‘afera štandovi’ ponovno će pred Vrhovni sud

Podsjetio je da su regres dobili u punom iznosu od 2885 kuna, a božićnica im je smanjena. Zbog toga će Holding izgubiti tisuće sindikalnih tužbi i na kraju, zbog troškova sudskih postupaka i zateznih kamata, pretrpjeti štetu od oko 10 do 15 milijuna kuna.

>>>Jozić pojasnila cilj i svrhu komadanja Zagrebačkog holdinga

Sindikati najavljuju da će na konferenciji također s pravnog aspekta problematizirati "otimačinu" (izdvajanje iz sustava) ZET-ova radničkog odmarališta na Velom Lošinju, kao i nekih drugih nekretnina, ukupno vrijednih 254 milijuna kuna.

>>>Pravosudna 2017., godina u znaku pranja i izvlačenja novca