Aktualno
StoryEditor

Žgomba o turističkim rezultatima: Na početku kolovoza minus od jedan posto

16. Kolovoz 2018.

U dosadašnjem dijelu turističke godine Hrvatska bilježi mali rast, u srpnju je ostvaren isti rezultat kao i lani, a za kolovoz bilježimo oko jedan posto minusa, komentira turističke rezultate predsjednik uprave turističke kompanije Uniline Boris Žgomba. Predviđa i da će cijeli mjesec biti na razini prošlogodišnjeg ili s 1-2 posto rasta, piše Večernji.

>>>U špici sezone na Jadranu 165.000 gostiju manje nego lani

– To govori da je u dva glavna turistička mjeseca definitivno došlo do izostanka hiperpotražnje iz prijašnjih godina, kad je za jedan krevet bilo dva do tri upita. Tako velika potražnja nije bila dugoročno održiva, objašnjava Žgomba.

Ušli smo u razdoblje da se moramo puno više potruditi za svakog gosta, kaže Žgomba, pa iako su cijene diskretno pravo privatnih subjekata smanjena potražnja rezultirala je i korekcijom cijena koje više nisu visoke kao lani.

Očekuje da će cijela ova godina završiti na razini lanjske ili uz rast od dva do tri posto.

>>>Sve više turista izbjegava posredništvo

- Ništa se dramatično ne događa, vraćamo se u normalu. Prijašnjih godina zbog geopolitičkih razloga bila je smanjena potražnja za Turskom i arapskim zemljama, a sad se one vraćaju. Dosad je bila lijepa situacija, ali ona nije bila normalna i održiva na dulji rok, kaže Žgomba.

24. travanj 2024 12:10