Aktualno
StoryEditor

Živi zid i SNAGA: U istražna povjerenstva imenovati i vanjske članove te kažnjavati nedolaske

13. Studeni 2017.

Klub zastupnika Živog zida i SNAGA-e predlaže da se u saborska istražna povjerenstva, osim zastupnika, imenuju i vanjski članovi, u pravilu ovlašteni sudski vještaci, kao i da se novčano kažnjavaju neopravdani izostanci sa sjednica povjerenstva po modelu sličnom onom kakav se koristi za zastupničke izostanke s plenarnih zasjedanja.

>>>Klarin zadržao titulu prvaka u ‘markiranju’ iz Sabora, za petama Esih i Prgomet

Svoje prijedloge Klub je formalizirao u izmjene i dopune Zakona o istražnim povjerenstvima, prve od donošenja zakona sada daleke 1996. godine.

Povjerenstva se bave pitanjima na koja mogu odgovoriti samo stručnjaci

Uvođenje vanjskih članova Živi zid i SNAGA objašnjavaju činjenicom da su se povjerenstva, a u proteklih 20 godina bilo ih je 11 uključujući i aktualno za Agrokor, bavila pitanjima na koje odgovoriti mogu samo stručnjaci za određeno područje.

Predlažu da se kao vanjske članove imenuje tri do pet ovlaštenih sudskih vještaka, koji bi imali sva prava člana povjerenstva osim prava odlučivanja.

Povjerenstvo bi iz reda zastupnika brojalo od pet do 15 članova. Klub ide i korak dalje, pa predlaže da svaki zastupnik može biti na sjednici i raspravljati, ali ne bi imao pravo odlučivati. Odredbi da se predsjednik povjerenstva imenuje iz redova oporbe Klub dodaje i da se potpredsjednik imenuje iz redova vladajuće pozicije.

Trajanje rada povjerenstva produljiti na osam mjeseci

Živi zid i SNAGA traže da se, sa sadašnjih šest, na osam mjeseci produži rok u kojem istražno povjerenstvo mora obaviti svoju zadaću.

Traže i da se propiše kako će se sjednica povjerenstva održati ako joj nazoči najmanje trećina članova iz redova zastupnika. Kod povjerenstva za Agrokor uočeno je da postoji mogućnost da saborska većina blokira sjednicu na način da rušenjem kvoruma i nedolaskom spriječi njeno održavanje, objašnjavaju u tom klubu.

>>>Prilika za hrvatsku obrambenu industriju: EU jača suradnju u području obrane

Živi zid i SNAGA traže novčano kažnjavanje neopravdanih izostanaka sa sjednica istražnog povjerenstva po sličnom modelu kojim se kažnjavaju zastupnici za neopravdane izostanke sa plenarnih sjednicama. Dakle, svaki neopravdani izostanak značio bi 150 kuna manje u zastupničkom paušalu (1500 kuna mjesečno), a opravdao bi se samo izostanak zbog bolesti, smrtnog slučaja u obitelji, sudskog poziva. Nazočnost na društveno-političkim, gospodarskim, kulturnim i sličnim skupovima ne bi se smatrala opravdanim izostanak sa sjednice povjerenstva.

Potvrda optužnice znak da je počeo sudski postupak, a prestao rad povjerenstva

Klub Živog zida nudi i definiranje pojma "sudbenog postupka" iz članku 4. Zakona. Osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor zorno ukazuje koliko je bitno jasno definirati "sudbeni postupak", ističu i traže da se propiše kako sudbeni postupak započinje potvrđivanjem optužnice.

To konkretno znači da samo pokretanje istražnog postupka temeljem odredaba Zakona o kaznenom postupku, odnosno činjenica da je u tijeku prethodni postupak, ne bi bio zapreka za rad istražnog povjerenstva, ističu Živi zid i SNAGA.

18. travanj 2024 14:33